Герус про зупинення дії тарифів "Укренерго": Ніякого колапсу на ринку електроенергії не буде

Герус: У нас так завжди, як тільки питання стосується тарифів монополістів, то це "колапс"
Фото: Andriy Gerus / Facebook

Рішення Окружного адміністративного суду Києва, що зупиняє дію постанови, яка встановила тарифи для Національної енергокомпанії "Укренерго" на передавання електроенергії та послуги з диспетчерського управління на друге півріччя 2019 року, стосується тільки однієї компанії, воно аж ніяк не змінює моделі ринку електроенергії або роботи електростанцій, заявив представник президента в Кабінеті Міністрів, кандидат у депутати від партії "Слуга народу" Андрій Герус.

Заява Національної енергокомпанії "Укренерго" про ймовірний колапс на ринку електроенергії через рішення Окружного адмінсуду суду Києва про зупинення рішення Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), щодо підвищення тарифів для цієї компанії є політичним. Таку думку 2 червня у Facebook висловив представник президента в Кабінеті Міністрів, кандидат у депутати від партії "Слуга народу" Андрій Герус.

"У нас так завжди, як тільки питання стосується тарифів монополістів, то це "колапс". А як ростуть тарифи для споживачів, то це "реформа". Ніякого колапсу не буде. Це рішення щодо фінансових доходів однієї компанії. І воно ніяк не змінює ні моделі ринку, ні роботи електростанцій", – заявив він.

Герус підкреслив, що це рішення суду можна оскаржити. Крім того, НКРЕКП уже підготувала проєкт постанови про нові тарифи для "Укренерго" з 1 серпня, компанія отримає всі недоотримані тарифні гроші й розрахується з усіма своїми контрагентами.

Він додав, що проблеми все-таки є.

"Наприклад, сьогодні за ніч диспетчер "Укренерго" дав 40 аварійних команд диспетчеру "Укргідроенерго" щодо підйому й розвантаження потужностей. Іноді такі команди були з інтервалом у п'ять хвилин. Раніше це було дві – чотири аварійні команди за ніч. Звичайно, у такому "реформаторському" режимі енергетика може певний період працювати. Але наскільки довго? Із тієї інформації, яку я отримую, зростання кінцевих тарифів на електроенергію набагато перевищує всі обіцянки урядовців та "немонополістів", – написав представник президента.

1 липня відповідно до закону "Про ринок електричної енергії" стартувала нова модель енергоринку.

2 липня стало відомо, що Окружний адміністративний суд Києва за позовом АТ "Нікопольський завод феросплавів" (контролює бізнесмен Ігор Коломойський) зупинив дію постанови, яка встановила тарифи для Національної енергокомпанії "Укренерго" на передавання електроенергії та послуги з диспетчерського управління на друге півріччя 2019 року.

В "Укренерго" заявили, що рішення суду унеможливлює функціонування нової моделі енергоринку та "призведе до колапсу нового ринку електроенергії".