Герус заявив, що введення ринку електроенергії може призвести до інфляції та підвищення тарифів на холодну воду

Герус: Відбудеться здорожчання товарів і послуг, відбудеться інфляція, і за це заплатить населення
Фото: Andriy Gerus / Facebook

За словами представника президента України Володимира Зеленського в Кабінеті Міністрів Андрія Геруса, у країні відбулося суттєве підвищення цін на електроенергію і його немає сенсу заперечувати.

Введення нового ринку електроенергії може призвести до підвищення тарифів на холодну воду для побутових споживачів, заявив 14 серпня журналістам представник президента України Володимира Зеленського в Кабінеті Міністрів Андрій Герус, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Щодо ринку електроенергії. Із приводу цього ринку вже висловлювалися металурги... заяви робили представники водоканалів... Очевидно, у нас відбулося суттєве зростання. Його заперечувати немає сенсу. Хто на цьому заробив? Думаю, більшість учасників ринку на цьому заробила", – сказав Герус.

За його словами, для населення ніби нічого не змінилося, "але це на перший погляд".

"Населення споживає 25%, 75% споживають не побутові споживачі... Відповідно, відбудеться здорожчання товарів і послуг, відбудеться інфляція, і за це заплатить населення. Водоканали вже кажуть, що з таким стрибком цін на електроенергію потрібно піднімати тарифи на холодну воду... Звичайно, що це потрібно пом'якшувати, це потрібно робити нормально, і ніякі компанії не мають заробляти надприбутки", – додав Герус.

Новий ринок електроенергії, який має функціонувати за стандартами Євросоюзу, почав працювати з 1 липня 2019 року згідно із законом "Про ринок електричної енергії". Нова модель передбачає впровадження ринку двосторонніх договорів, ринку "на добу наперед", а також внутрішньодобового і балансувального ринків.

Енергореформа є зобов'язанням України в межах імплементації норм Третього енергопакета ЄС.

5 липня прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ціна на електроенергію під час запуску нового ринку не зросла.