Глава Мінфіну Марченко: Ситуація з податковою і митницею потребує складнішого рішення, ніж звільнення Верланова та Нефьодова

Марченко: Управлінську вертикаль у податковій та митниці зруйновано, це недостворені, недореформовані, недосконалі відомства
Фото: Міністерство фінансів України / Facebook

Колишній міністр фінансів України Ігор Уманський розкритикував діяльність керівника Державної податкової служби Сергія Верланова і голови Держмитної служби Максима Нефьодова. За словами нового керівника Мінфіну Сергія Марченка, у нього теж є серйозні питання до цих посадовців, але він думає, що їх звільнення заведе ситуацію у глухий кут.

Звільнення голови Державної податкової служби Сергія Верланова та голови Державної митної служби Максима Нефьодова було б несвоєчасним. Таку думку в інтерв'ю LIGA.net висловив міністр фінансів України Сергій Марченко.

За словами міністра, під час передання справ його попередник Ігор Уманський розповів про претензії до керівників податкової та митниці.

"Безумовно, кадрові питання назріли. Утім, ситуація потребує складнішого рішення, ніж просто звільнення двох топчиновників. Це не розв'яже жодного з визначених державою завдань і просто заведе нас у глухий кут. Разом із кадровими рішеннями потрібні інституційні зміни", – сказав Марченко.

Він стверджує, що має карт-бланш на кадрові призначення.

Глава Мінфіну визнав, що за підсумками квітня прогнозують недобір у надходженнях податків та митних зборів, "і це не лише наслідок кризи".

"Є серйозні питання щодо організаційної ефективності обох структур. Управлінську вертикаль там зруйновано, це недостворені, недореформовані, недосконалі відомства з неефективними підходами до управління", – зазначив Марченко.

Уманський заявляв, що вимагав відставки Верланова, але прем'єр-міністр Денис Шмигаль не підтримав ініціативи. За словами ексглави Мінфіну, ДПС улаштовувала корупційні "скрутки" з податком на додану вартість, що призводило до щомісячних втрат держбюджету на суму до 5 млрд грн. Уманський також критикував голову Держмитної служби Максима Нефьодова, стверджуючи, що ситуація з контрабандою на митниці не змінилася.

30 березня Верховна Рада звільнила Уманського, главою Мінфіну призначили Марченка.

Уманський стане радником глави Офісу президента й відповідатиме за питання корупції в митних та податкових органах, розповів 22 квітня керівник ОПУ Андрій Єрмак.