Главу НАЗК мають посадити на шість років за передання секретної інформації Павелку – юрист

Скупінський (на фото) назвав Павелка "сірим кардиналом НАЗК"
Фото: Oleg Skupinskiy / Facebook

Юрист ГО "Ініціативи майбутнього" Олег Скупінський вважає, що глава Нацагентства із запобігання корупції Олександр Мангул, передавши інформацію нардепу, президенту ФФУ Андрію Павелку, скоїв адміністративне і кримінальне правопорушення.

Главу Нацагенства із запобігання корупції Олександра Мангула мають засудити на термін до шести років за незаконне передання секретної інформації голові бюджетного комітету Верховної Ради Андрію Павелку. Про це у Facebook заявив юрист ГО "Ініціативи майбутнього" Олег Скупінський.

За його твердженням, Мангул передав Павелку документ зі справи про перевірку його діяльності: лист главі департаменту Національного антикорупційного бюро України щодо запобігання конфлікту інтересів Ірині Мостовій від директора прибуткової компанії UEFA Events SA, членом ради директорів якої є нардеп.

Скупінський вважає, що глава НАЗК передав документ нардепу в особистих інтересах: щоби заблокувати передання матеріалів перевірки Павелка до суду.

"Судячи з усього, на іконостасі Андрія Павелка, де вже красуються посади голови бюджетного комітету ВР, заступника фракції БПП, президента ФФУ і члена правління UEFA Events SA, не вистачає ще одного – "сірого кардинала НАЗК", який замість пана Мангула смикає за ниточки і керує процесом головного антикорупційного органу країни", – написав Скупінський.

Юрист повідомив, що за фактом публікації на сайті ФФУ документів із матеріалів перевірки Павелка він склав і подав звернення до НАЗК і НАБУ. На його думку, дії Мангула містять ознаки адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 172-8 Кодексу України про адміністративні правопорушення (незаконне використання інформації, що стала відомою особі у зв'язку з виконанням службових або інших визначених законом повноважень, санкція – штраф у розімрі 100–150 неоподатковуваних мінімумів), а також кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) та ст. 396 Кримінального кодексу України (приховування злочину).

На офіційній сторінці Федерації футболу України у Facebook, президентом якої є Павелко, було опубліковано витяг із листа директора прибуткової компанії UEFA Events SA, членом ради директорів якої є Павелко, щоби спростувати обвинувачення проти Павелка і довести законність його одночасного перебування на зазначених посадах у зв'язку з неприбутковістю організації.