Глава Асоціації енергетики заявив, що Герус намагається зірвати енергореформу, маніпулюючи неактуальними рахунками, які буде перераховано і знижено

Трохимець: Цього разу Андрій Михайлович більш тонко маніпулював інформацією, ніж тиждень тому
Фото: Oleksandr Prokopenko / Facebook

Постачальник електроенергії виставляє свої рахунки за 520 днів до початку розрахункового періоду, а остаточний розрахунок за місяць відбувається на підставі фактичних даних про споживання і фактичних цін за електроенергію, пояснив президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець.

Цін на електроенергію для підприємств не підвищують у зв'язку із запуском нового ринку, як про це заявляє представник президента в Кабміні Андрій Герус, написав на своїй сторінці у Facebook президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець.

"5 липня на засіданні Кабінету Міністрів України представник президента Андрій Герус учергове здійснив нападки на реформу ринку електричної енергії, заявивши, що ціна для деяких промислових підприємств підвищиться на третину, називаючи державні шахти. Цього разу Андрій Михайлович більш тонко маніпулював інформацією, ніж тиждень тому, коли об’явив "зростанням ціни на 50%" ніким не акцептовану пропозицію ПАТ "Центренерго" на електричну енергію у розмірі 2,30 грн/кВт·год", – написав Трохимець.

Експерт пояснив, що постачальник електричної енергії виставляє свої рахунки за 5–20 днів до початку розрахункового періоду, а остаточний розрахунок за місяць відбувається на підставі фактичних даних про споживання і фактичних цін за електроенергію. У червні процес внесення змін у нормативні документи, які регулюють тарифи, відбувався із певним відставанням від звичної процедури. Тому рахунки було сформовано в останній декаді червня до встановлення Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), граничних цін на електроенергію (так званий "прайс-ап").

"Компанії-постачальники керувалися наявними у них даними та пропозиціями відносно цінових параметрів у новому ринку. Цілком очевидно, що прогнози не завжди потім відповідають факту. Саме тому в рахунках з’явилися не зовсім обґрунтовані ціни. Постачальники електроенергії під час виставлення рахунків на липень спиралися на припущення про встановлення більш високої граничної ціни на ринку "на добу наперед" (1,8–1,85 грн/кВт·год). Тому для покриття прогнозованої ціни закупівлі електроенергії в новому ринку для поставок за вільними цінами використовувалася базова ціна на рівні 1,8–1,95 грн/кВт·год без урахування тарифів на передачу та розподіл. Але, як стало відомо вже після впровадження нового ринку електроенергії, НКРЕКП встановила граничний тариф на рівні 1,64 грн/кВт·год. Також був підвищений тариф на передачу електроенергії ДП "НЕК "Укренерго" до 0,35 грн/квт·год", – пояснив Трохимець.

Він повідомив, що у підсумку постачальники виставили рахунку на передоплату із завищеними цінами. Але вже зараз старі рахунки відкликають, формують нові, які будуть відправляти споживачам.

"Це означає, що при розрахунку за липень будуть використовуватися фактичні ціни на електричну енергію", – зазначив експерт.

Президент Асоціації енергетики України висловив сподівання, що буде враховано надані НКРЕКП пропозиції щодо зниження тарифу на послуги ДП "НЕК "Укренерго" до 0,22 грн/кВт·год, що унеможливить значне зростання цін на електроенергію.

 

Новий ринок електроенергії, який має функціонувати за стандартами Євросоюзу, почав працювати з 1 липня 2019 року згідно із законом "Про ринок електричної енергії". Нова модель передбачає впровадження ринку двосторонніх договорів, ринку "на добу вперед", а також внутрішньодобового і балансуючого ринків.

Енергореформа є зобов'язанням України у межах імплементації норм Третього енергопакета ЄС.

5 липня на засіданні Кабміну прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що жодного зростання цін для комерційних споживачів не може бути, крім того, яке визначає НКРЕКП.