Голова ЦВК Сліпачук: Може бути гібридна атака на Центральну виборчу комісію під час президентських виборів в Україні

Сліпачук: Це не тільки питання кіберзахисту
Фото: Громадянська мережа ОПОРА / Facebook

Як заявила голова Центральної комісії України Тетяна Сліпачук, у ЦВК наразі працюють над запобіганням кібератакам на президентських виборах та іншим загрозам.

Під час президентських виборів в Україні 2019 року є ймовірність гібридної атаки на Центральну виборчу комісію, заявила на прес-конференції 13 листопада голова ЦВК Тетяна Сліпачук, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Ми думаємо не просто про кіберзахист, ми думаємо про те, що може бути дійсно така гібридна атака на Центральну виборчу комісію. Це не тільки питання кіберзахисту", – сказала вона.

За словами Сліпачук, ЦВК уже провела 12 зустрічей з іноземними партнерами України, у яких є досвід протидії втручання у вибори, а також із кіберполіцією, з представниками Міністерства внутрішніх справ України. Сліпачук акцентувала, що ЦВК має намір підписати з МВС меморандум про співпрацю щодо протидії кіберзагрозам на довгострокову перспективу.

"Ми також дуже серйозно думаємо про те, що є можливість потрапляння на ділянки, наприклад, через реєстрацію спостерігачами... Ми розуміємо всі ці гібридні спроби атак, які можуть здійснювати, і намагаємося зараз продумати наші контрзаходи", – підкреслила голова ЦВК.

Як зазначила секретар ЦВК Наталія Бернацька, український Центрвиборчком має намір створити спеціальний відділ щодо запобігання кіберзагрозам.

Вона додала, що ЦВК розраховує на врахування зауважень під час розгляду Верховною Радою проекту державного бюджету на 2019 рік у другому читанні. За словами Бернацької, необхідно перерозподілити кошти, яких не використали на місцеві вибори, щоб збільшити витрати на кібербезпеку.

"Сподіваємося, що ми встигнемо провести тендери та закупити технічне обладнання для гарантування кібербезпеки", – додала вона.

Вибори президента України мають відбутися 31 березня 2019 року, виборчий процес стартує наприкінці грудня 2018-го. На вибори президента України 2019 року в проекті державного бюджету передбачено приблизно 2,5 млрд грн, із яких понад 1,5 млрд – на перший тур, 848 млн – на другий.

У жовтні секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов закликав посилити кібербезпеку систем ЦВК.