Гончарук підписав з операторами меморандум про покриття всієї території України інтернетом і мобільним зв'язком

Меморандум підписали на форумі в Маріуполі
Фото: president.gov.ua

Меморандум про покриття всієї території країни мобільним зв'язком та інтернетом передбачає, що всім українським операторам буде надано конкурентні умови, заявив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Сьогодні на інвестиційному форумі RE:think. Invest in Ukraine у Маріуполі Донецької області прем'єр-міністр Олексій Гончарук та представники компаній "Інтертелеком", lifecell, Vodafone і "Київстар" підписали меморандум про перерозподіл частот. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Гончарук підкреслив, що мобільний зв'язок та інтернет мають покривати всю територію України.

Прем'єр-міністр додав, що документ є результатом роботи великої кількості людей.

"Оператори отримають конкурентні умови, за яких будуть змагатися між собою за кращу якість інтернету. Як результат – у компаній будуть нові можливості для інвестицій та розширення набору послуг. А в українців – якісний зв'язок у селах та на дорогах. Уряд зі свого боку готовий надати максимальну підтримку в цьому процесі для мобільних операторів. Починаємо тотальну цифровізацію України", – написав Гончарук на своїй сторінці у Facebook.

Видання LIGA.net оприлюднило цілі, зазначені в меморандумі:

  • вивільнити додаткові частоти, придатні для впровадження 4G і 5G;
  • забезпечити ймовірне податкове регулювання для операторів;
  • забезпечити доступ до об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телеком-мереж;
  • провести дослідження, яке встановить рівень реального інтернет-покриття в Україні.

Брак швидкісного мобільного інтернету в регіонах сьогодні спричинений тим, що розподілу частот між операторами в діапазоні 900 МГц недостатньо для запуску 4G, повідомляє пресслужба уряду. Виправлення ситуації дасть змогу виконати недавно підписаний операторами план заходів, згідно з яким від частки діапазону відмовиться "Київстар". Цьому операторові, відповідно до ліцензії, поки віддано приблизно 60% доступних частот у діапазоні 900 МГц. Також своїми частотами в цьому діапазоні поступиться оператор CDMA "Інтертелеком", який отримає натомість частоти в діапазоні 800 МГц.

"Одне із завдань нашого міністерства  до 2022 року 90% населених пунктів України, у тому числі найбільш віддалених селищ, забезпечити якісним швидкісним інтернетом. Сьогодні ми зробили важливий крок до того, щоб реалізувати задумане. Завдяки досягнутим домовленостям уже в березні 2020 року будуть переоформлені ліцензії, що сприятиме поширенню 4G навіть у маленьких селах", – сказав міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Зв'язок 4G мобільні оператори "Vodafone Україна" і lifecell запустили в Україні 30 березня 2018 року, "Київстар" – 6 квітня.

9 липня 2019 року президент України Володимир Зеленський затвердив план дій щодо впровадження мобільного інтернету четвертого покоління на всій території України.