Горбулін: Завдяки російській агресії відбулася українська національна ідентифікація

Горбулін: Звільнити Донбас ми могли до 25 серпня 2014 року
Фото: president.gov.ua

Після розпаду Радянського союзу українці не самоорганізувалися як нація, оскільки вийшли з СРСР без революцій, уважає екс-директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін.

Російська агресія стала для України іспитом на міцність, який країна поки витримує, сказав екс-директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін в інтерв'ю газеті "Факты", опублікованому 17 січня.

На його думку, після розпаду Радянського союзу українці не самоорганізувалися як нація, оскільки вийшли з нього мирно: "Ми перебували в "тюрмі народів", вибачте. І без революцій із неї вийшли. В'язниця впала – і ми виявилися вільними. Це призвело до того, що як нація ми взагалі не самоорганізувалися. Висловлю думку: завдяки агресії відбулася національна українська ідентифікація. Візьміть хоча б наш волонтерський рух. Такого народного піднесення ніколи й ніде не було".

Він зазначив, що зараз на Донбасі у складі 1-го і 2-го армійських корпусів воює приблизно 32 тис. бойовиків.

"До того ж постійно надходять гумконвої з Росії, у яких 70% – це кошти для ведення війни. Після їх приїзду завжди раптово загострювалася ситуація на фронті. Плюс фінансова та інша допомога Росії. Звільнити Донбас ми могли до 25 серпня 2014 року. Я знаю, які були варіанти. Фактично залишався тиждень від сили, якби не сталося прямого військового вторгнення", – додав Горбулін.

У квітні 2014 року на сході України почався збройний конфлікт. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей. У зоні конфлікту періодично оголошують перемир'я. Останнє, за результатами переговорів у Мінську, почалося з 00.00 29 грудня 2018 року.