Гордон: На вокзалах європейської країни не має пахнути сечею. А в нас – пахне

Гордон: Це мають бути інші поїзди, інші, не смердючі, туалети, це мають бути інші провідники
Фото: Gordonua.com

Сервіс, який надає "Укрзалізниця", не влаштовує споживачів, компанія повинна закупити нові поїзди та запросити на роботу нових співробітників, уважає журналіст, засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон.

Залізниця в Україні потребує реформування, сьогодні рівень послуг, які надає "Укрзалізниця", не відповідає європейському, сказав в ефірі телеканала NewsOne журналіст, засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон.

"Я твердо знаю, що на вокзалах європейської країни не має пахнути сечею, а на наших – пахне. Я твердо знаю – а останнім часом я їздив поїздами "Укрзалізниці" у Вінницю, Харків, кудись іще, що це не рівень поїздів для європейської столиці, для європейської країни. Це не рівень перевезень людей, які готові платити за це гроші. Це мають бути інші поїзди, інші, не смердючі, туалети, це мають бути інші провідники тощо", – сказав Гордон.

Журналіст підкреслив, що говорить про "Укрзалізницю" винятково як споживач послуг, можливими зловживаннями повинні займатися правоохоронці.

"Усе інше – не моя справа, а справа правоохоронних органів, які повинні зрозуміти, були зловживання чи ні. Я кажу як споживач послуг "Укрзалізниці": вони не на рівні", – заявив журналіст.

Коментуючи інформацію Генпрокуратури, що керівник "Укрзалізниці" Войцех Балчун, який звільнився, тривалий період (87 днів із 145 робочих у 2016 році і 45 днів зі 103 робочих у 2017-му) не перебував на робочому місці, Гордон сказав, що сучасні технології дають змогу успішно керувати компанією віддалено.

"Не захищаю Балчуна, але в сучасних умовах бути на роботі чи віддалено керувати чимось якийсь час – це не критерії успішної роботи. Можна просиджувати на роботі цілодобово, але бездарно керувати компанією, а можна взагалі сидіти на Канарських островах і геніально керувати через інтернет", – зазначив журналіст.

Він уважає, що ефективно "Укрзалізницею" свого часу керував Георгій Кірпа, якому багато чого вдалося зробити.

"Я хочу привести в приклад покійного Кірпу, який тривалий час керував залізницею. Це був міцний, видатний керівник, який твердо знав свою справу, муха не пролітала без його відома. Це людина з породи "червоних директорів". Наскільки за нього все змінилося в залізничному господарстві від складів до станцій, з'явилися прекрасні вокзали, була реконструкція... Навіть якщо там крали (а напевно крали, у нас же інакше не можуть), ми бачили результат. Те, що красти будуть, – я не сумніваюся, крали, крадуть і будуть красти, у нас такий народ, але покажіть хоч щось, дайте хоч щось людям", – сказав журналіст.

Відео: NewsOne / YouTube

Польський менеджер Войцех Балчун керував "Укразалізницею" із квітня 2016 року. 9 серпня 2017-го він пішов у відставку. До приїзду в Україну він п'ять років очолював PKP Cargo – найбільший у Польщі оператор вантажних залізничних перевезень, був головою правління LOT Polish Airlines.

У травні 2017 року Балчун сказав, що очікування від проведення реформ з його приходом на підприємство не співпали з реальним станом справ. Керівник компанії пояснив, що деякі речі не вдалося зробити швидше, тому що в "Україні дуже багато красивих слів і заяв, а коли справа доходить до конкретних справ – трапляється різне". Незадовго до відставки Балчун заявив, що "може спокійно дивитися в дзеркало", оскільки результати його роботи видно.

Міністр інфраструктури України Володимир Омелян, з яким Балчун конфліктував, уважає, що рішення про відставку голови "Укрзалізниці" потрібно було ухвалити давно.

Зараз прокуратура та інші правоохоронні органи розслідують понад 90 кримінальних проваджень за фактами привласнення, розтрати, заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем посадовими особами "Укрзалізниці".