"Готовий їхати хоч завтра". Зеленський назвав умови для зустрічі з Трампом

Зеленський: Чи готовий я з офіційним візитом відвідати Білий дім? Чесно кажучи, це правильно для обох країн
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський сказав, що не хоче їхати у Вашингтон з офіційним візитом заради "політичного туризму". Він вважає, що зустріч з американським президентом має дати конкретні результати.

31 січня в Києві під час спільного брифінгу з державним секретарем Сполучених Штатів Америки Майком Помпео президент України Володимир Зеленський сказав, що зустріч з американським президентом Дональдом Трампом має бути вигідною Україні, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Чи готовий я з офіційним візитом відвідати Білий дім? Чесно кажучи, це правильно для обох країн. Це для мене нова професія бути президентом України. Я отримую багато пропозицій відвідати ту чи іншу країну з будь-яких питань. Я про це дуже багато разів спілкувався з людиною, у якої більше дипломатичного досвіду. Це наш міністр закордонних справ Вадим Пристайко. Я в нього питав: "А що ми будемо там робити? Навіщо ми їдемо в ту або іншу країну? А що ми можемо там погодити? А що ми можемо привезти для нашої країни, а про що ми будемо говорити, щоб кожне слово не просто було слово мандрівника політичного, як це було багато років у нашій країні і відбувається в інших країнах? Якщо ми можемо про щось дуже важливе домовитися, що буде вигідно обом країнам. Перш за все я думаю про Україну, при всій повазі до США. Якщо в нас є важливий предмет розмови, крім стратегії і тактики, а дуже важливі речі, про які ми можемо домовитися і які ми можемо підписати, то я готовий їхати хоч завтра", – сказав Зеленський.

Помпео говорив, що Зеленський і Трамп зустрінуться, щойно з'явиться можливість.

Єдина зустріч Зеленського і Трампа відбулася 25 вересня в Нью-Йорку в межах сесії Генеральної асамблеї ООН. Також у політиків було кілька телефонних розмов, одна з них і стала причиною початку офіційного розслідування в межах процедури імпічменту Трампа. The Washington Post і The New York Times оприлюднили публікації, в яких повідомляли про ймовірний тиск американського президента на Зеленського під час липневої розмови.

З опублікованої стенограми цієї розмови випливає, що Трамп порушив питання про розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента США і свого ймовірного суперника на президентських виборах 2020 року Джо Байдена. Зеленський пообіцяв Трампу, що новий український генпрокурор "подивиться на ситуацію". За даними інформатора, Білий дім намагався приховати стенограму розмови.

Трамп називає розслідування "полюванням на відьом" і наполягає, що не тиснув на Зеленського. Президент України заявив, що під час телефонної розмови його ні до чого "не підштовхували", і підкреслив, що не хоче бути втягнутим у виборчу кампанію у США.

На засіданні 18 грудня Палата представників схвалила обидві статті обвинувачення в межах процедури імпічменту Трампа: "зловживання службовим становищем", а також "перешкоджання роботі Конгресу" під час проведення розслідування. Демократи вважають, що глава Білого дому заради власної політичної вигоди проігнорував національні інтереси США. Трамп став третім американським президентом, якому оголосила імпічмент Палата представників.

Сенат Конгресу США 16 січня 2020 року розпочав процес у справі про імпічмент Трампа. 18 січня члени Палати представників передали в Сенат 111-сторінковий документ з обґрунтуванням імпічменту. Юристи Трампа вважають, що обидві статті мають відхилити.

Більшість у Сенаті належить однопартійцям нинішнього американського президента – представникам Республіканської партії, більшість у Палаті представників у демократів.