ГПУ викликала Денісову на допит

За даними НАБУ, про Денісову часто говорили судді ОАСК
Фото: radiosvoboda.org

За словами адвоката Андрія Тарасова, який представляє уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову, допит пов'язаний зі справою суддів Окружного адмінсуду Києва.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова отримала виклик на допит як свідок у Генеральну прокуратуру України. Про це виданню "theБабель" розповів адвокат омбудсмена Андрій Тарасов.

За його словами, повістку Денісова отримала 30 липня.

Тарасов припускає, що виклик на допит пов'язаний зі справою щодо суддів Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК). Адвокат зазначив, що Денісова прийде на допит, оскільки це її обов'язок.

Інформацію про виклик омбудсмена підтвердив виданню речник ГПУ Андрій Лисенко. Водночас на сайті відомства поки немає інформації про дату та час допиту.

У матеріалах прослуховування розмов суддів Окружного адмінсуду, які оприлюднило НАБУ, є фраза голови суду Павла Вовка: "Яйця уповноваженої у нас".

За даними антикорупційного бюро, Вовк у березні 2019 року домагався призначення лояльного члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) Миколи Сіроша, використовуючи тиск на Денісову. "Відносно уповноваженої складено три протоколи Національного агентства з питань запобігання корупції... У ході зафіксованих розмов ми бачимо, що в обмін на позитивне рішення, тобто скасування цих протоколів, на уповноважену з прав людини здійснюється тиск – послуга за послугу. Скасовуються протоколи, і, відповідно, підконтрольна Вовку особа делегується у ВККС", – заявив директор НАБУ Артем Ситник.

Суддю Сіроша призначили членом ВККС за поданням омбудсмена 4 квітня.

30 липня біля київського офісу уповноваженої Верховної Ради з прав людини активісти вимагали її відставки у зв'язку з участю у скандалі навколо ОАСК.

26 липня співробітники НАБУ і Генеральної прокуратури України провели обшук в Окружному адмінсуді Києва. За інформацією ГПУ, судді цього суду системно втручалися в діяльність вищих органів влади України. За словами голови управління спецрозслідувань ГПУ Сергія Горбатюка, повідомлення про підозру підготовлено керівництву суду і чотирьом суддям.

В ОАСК заявили про грубе втручання у свою діяльність, спроби тиску на суддів та їх дискредитації.