Гройсман заявив, що буде ініціювати відставку керівництва "Нафтогазу", якщо компанія до 24 квітня не знизить ціну на газ для населення

Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман назвав заяву менеджменту НАК "Нафтогаз України" про зростання ціни на газ для населення з 1 травня шантажем і пригрозив, що буде ініціювати відставку керівництва компанії.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман сьогодні під час засідання Кабінету Міністрів заявив, що ініціює відставку керівництва НАК "Нафтогаз України" в разі, якщо компанія не знизить ціну на газ для населення нижче ніж до 8,55 грн за м&³3;. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Гройсман назвав заяву менеджменту "Нафтогазу" про зростання ціни на газ для населення з 1 травня шантажем і зазначив, що ринкові ціни на європейському ринку мають сприяти зниженню ціни на газ для українських споживачів.

"Або "Нафтогаз" встановлює ціну нижче ніж 8,55 грн із травня і повідомляє про це всім українцям до 24 квітня, або я ініціюю відставку керівника "Нафтогазу" й буду просити уряд підтримати мою позицію", – зазначив глава українського уряду.

Із 1 листопада 2018 року вартість природного газу для населення України становить 8550 грн за 1000 м&³3;.

Згідно з меморандумом між Україною та Міжнародним валютним фондом у межах нової програми співпраці, ціна на газ для населення має знову зрости з 1 травня 2019 року на 15%. Регулювання мають скасувати до 1 травня 2020 року.

Глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв написав прем'єр-міністрові Володимиру Гройсману листа, в якому запропонував розглянути можливість повної лібералізації поставок природного газу для всіх категорій споживачів із 1 квітня 2019 року, що дасть змогу не підвищувати ціни на газ.

3 квітня Кабмін ухвалив постанову №293, в якій зазначено, що "Нафтогаз України" має продавати газ побутовим споживачам за ціною, "визначеною як середня арифметична ціна газу, за якою "Нафтогаз" пропонує газ промисловим споживачам за умови попередньої оплати в попередньому до місяця постачання газовому місяці, але не вищою ніж ціна, встановлена Кабінетом Міністрів України".

Глава газового дивізіону "Нафтогазу" Андрій Фаворов 16 квітня заявив, що постанова Кабміну суперечить постанові №867 про спецзобов'язання, яку не було скасовано, тому з 1 травня ціна на газ для населення має зрости, незважаючи на зниження його ринкової вартості.