Громадянина Білорусі Політику, підозрюваного у шпигунстві, випустили з-під варти

Політиці змінили запобіжний захід
Фото: svaboda.org

За словами адвоката Тараса Гаралюка, підозрюваний у шпигунстві громадянин Білорусі Юрій Політика "може жити де хоче, із правом виїзду куди хоче". Президент Білорусі Олександр Лукашенко обіцяв помилувати українського журналіста Павла Шаройка, якщо в Україні звільнять Політику.

Новозаводський райсуд Чернігова 3 жовтня звільнив із-під варти громадянина Білорусі Юрія Політику, обвинуваченого у шпигунстві. Про це повідомило "Радые Свабода".

Адвокат Тарас Гаралюк повідомив, що цим рішенням суд задовольнив його клопотання і відпустив Політику під особисте зобов'язання. Підсудний повинен з'являтися на засідання за викликом суду і не впливати на свідків.

Захисник розповів, що в серпні суд визначив для громадянина Білорусі запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави в розмірі 576,3 тис. грн, але його ніхто не вніс.

На запитання, у якій країні має перебувати Політика, Гаралюк відповів: "Він може жити де хоче, із правом виїзду куди хоче".

"Радые Свабода" зауважило, що підозрюваного відпустили за день до зустрічі в Житомирі президента Білорусі Олександра Лукашенка і глави Української держави Володимира Зеленського.

"Українська правда" повідомляла, що Служба безпеки України звинувачує Політику в переданні секретних даних іноземній державі. За даними слідства, він намагався вивезти у своєму смартфоні аерозйомку зони АТО на Донбасі. До неї було додано секретну карту наступальної операції "Шторм", яку ЗСУ планували на початку липня 2017 року між Маріуполем і Новоазовськом. Політиці загрожує від восьми до 15 років в'язниці.

Суд почав розгляд справи громадянина Білорусі у квітні 2019 року, повідомляє "Радые Свабода".

Під час спілкування з українськими журналістами 26 вересня Лукашенко заявляв, що готовий помилувати українського журналіста Павла Шаройка, засудженого в Білорусі за шпигунство, після того, як в Україні звільнять Політику.