"Хоче померти на батьківщині". Онищенко підтвердив, що його матір повернулася до України

Онищенко повідомив, що його матір відмовилася від політичного притулку за кордоном
Фото: Евгений Хурсин / Facebook

Причиною повернення до України фігурантки справи про зловживання під час реалізації природного газу Інеси Кадирової стало її погане самопочуття. Про це повідомив син Кадирової, нардеп-утікач Олександр Онищенко.

Матір народного депутата Олександра Онищенка Інеса Кадирова, яка є підозрюваною в тому самому кримінальному провадженні, що й політик, 25 липня повернулася до України, тому що погано почувається. Про це Онищенко повідомив виданню "theБабель".

За його словами, детективи Національного антикорупційного бюро знали про її приїзд і зобов'язані були провести затримання, оскільки Кадирова перебуває в розшуку.

"Вона сама прилетіла, і ми їм про це заздалегідь сказали. Прилетіла за станом здоров'я. Хоче померти на батьківщині. Їй 74 роки, і вона вже погано себе почуває", – сказав Онищенко.

Він додав, що його матір відмовилася від політичного притулку, але не уточнив, у якій країні.

26 липня Кадировій обирають у суді запобіжний захід. За інформацією "theБабель", прокурори просять призначити для неї заставу.

У липні 2016 року Генпрокуратура повідомила, що у січні 2013 року Онищенко за активної участі свого адвоката Валерія Пісного і Кадирової створив злочинну організацію з метою скоєння особливо тяжкого злочину – заволодіння чужим майном в особливо великому розмірі.

Ішлося про зловживання під час реалізації газу, видобутого за участю компанії "Укргазвидобування". За даними слідства, державі було завдано збитків на суму приблизно 3 млрд грн. Слідство встановило причетність до незаконної схеми 29 осіб.

5 липня 2016 року парламент зняв недоторканність з Онищенка, дав згоду на його затримання і арешт. За інформацією, яку Генпрокуратурі передали із прикордонної служби, нардеп залишив Україну 2 липня. Відтоді він мешкає за кордоном.

29 серпня 2016 року Кадирову було оголошено в розшук. 30 березня 2017 року її затримали в Мадриді за запитом НАБУ, але потім відпустили. У базу даних Інтерполу Кадирову занесено не було.

25 липня 2019 року жінку затримали українські правоохоронці після прильоту в аеропорт "Бориспіль".