Ілларіонов: Якщо той, хто обговорює, чи треба було здавати Ленінград, є, як каже Путін, не цілком розумною людиною, то Сталін, який здав Київ, – дурень?

Ілларіонов: В умовах гігантської м'ясорубки не залишилося жодного міста, якого не було б захоплено, яке не було б реальним полем бою
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

У роки війни німецьким нацистам здали всі столиці союзних республік, однак Ленінград вони взяти не змогли – не через роль лідера СРСР Йосипа Сталіна, заявив в авторській програмі засновника видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона старший науковий співробітник Інституту Катона у Вашингтоні Андрій Ілларіонов.

Колишній радник президента РФ Володимира Путіна, старший науковий співробітник Інституту Катона у Вашингтоні Андрій Ілларіонов в авторській програмі засновника видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона, опублікованій на його YouTube-каналі, висловив думку, що в роки Другої світової війни Москву, Ленінград, Гельсінкі й Лондон гітлерівські війська не змогли захопити суто через їхню географію.

"Можна чи не можна було здавати Ленінград? Ленінград – це не просто велике місто, це одна із двох столиць Російської імперії, Радянського Союзу і нинішньої Росії. Але були ще й інші столиці Радянського Союзу: Київ, Мінськ, Вільнюс, Рига, Таллінн, Кишинів. Їх не здали? Здали. Виникає запитання: чому столиці республік здали? Якщо той, хто починає обговорювати питання, можна чи не можна було здавати те чи інше місто, є, як каже [президент РФ Володимир] Путін, не цілком розумною людиною, то Сталін, який здав Київ, – дурень? Сталін, який здав Мінськ, – дурень? Сталін, який здав Ригу, Вільнюс, Таллінн, – дурень? Можна продовжувати... Ті, хто здав Париж і Варшаву? Відень, Прагу, Варшаву, Люксембург, Гаагу, Брюссель, Париж, Копенгаген, Осло, Белград, Тирану, Афіни, усі столиці республік колишнього СРСР... Потім, коли почався наступ СРСР, [здали] Софію, Бухарест, Будапешт, Берлін... Столиці всіх держав, за винятком трьох", – сказав Ілларіонов.

Він підкреслив, що столиці й великі міста, яких не здали під час Другої світової, "можна перерахувати буквально на пальцях".

"Москва, Ленінград, Гельсінкі й Лондон – тільки вони не опинилися в умовах іноземної окупації. Виникає запитання: чому саме ці міста? По-перше, це винятки. В умовах гігантської м'ясорубки не залишилося жодного міста, якого не було б захоплено, яке не було б реальним полем бою. Ці винятки не пов'язані з якимись особливими інтелектуальними чи навіть військовими зусиллями країн, які брали участь у війнах. Це пов'язано переважно лише з географією", – зазначив Ілларіонов.

Ілларіонов: Те, що Ленінград був оточений з усіх боків, а його жителі приречені на голод, – це вибір Сталіна. Читайте повний текст інтерв'ю

Блокада Ленінграда під час Другої світової війни тривала 872 дні, її було повністю знято 27 січня 1944 року. Блокада забрала, за різними оцінками, від 630 тис. до 1,5 млн життів.