Інформація про вивезення американськими спецслужбами агента з Росії помилкова – Помпео

Помпео: Я бачив це повідомлення. Воно є по суті помилковим
Фото: ЕРА

Повідомлення телеканала CNN про те, що американська розвідка нібито таємно вивезла з Росії свого агента після того, як він розкрив таємну інформацію, є "по суті" неправильним, заявив держсекретар США Майк Помпео.

10 вересня держсекретар США Майк Помпео спростував опубліковану американським каналом CNN інформацію про те, що американські спецслужби нібито з метою безпеки вивезли з Росії свого агента у 2017 році.

Він розповів про це під час спілкування з журналістами, інформує пресслужба Білого дому.

"Я бачив це повідомлення. Воно є по суті помилковим... Повідомлення фактично неправильне", – сказав він.

Помпео зазначив, що воліє не говорити про такі публікації у ЗМІ та коментує їх тільки у випадках, коли репортажі "настільки обурливі, що створюють величезний ризик для США" або наражають на небезпеку людей.

Він зазначив, що представниця ЦРУ вже зробила заяву щодо цього і цього "достатньо".

Директорка ЦРУ зі зв'язків із громадськістю Бріттані Браммелл заявила журналістам CNN, що припущення про те, що поводження президента США Дональда Трампа з розвідкою країни призвело до ймовірної операції з вивезення агента, є неправильним.

Американська розвідка таємно вивезла свого агента із РФ, побоюючись, що американський президент Дональд Трамп міг сприяти його викриттю, повідомив 9 вересня телеканал CNN із посиланням на власні джерела.

Співрозмовники каналу розповіли, що це сталося після того, як Трамп 10 травня 2017 року зустрівся в Білому домі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим і тодішнім послом РФ у Вашингтоні Сергієм Кисляком і нібито розкрив таємну інформацію.

За даними CNN, інформатор нібито передавав у США дані про внутрішню ситуацію у Кремлі і плани російського президента.

Російське видання "Коммерсантъ" з'ясувало, що агентом американських спецслужб, вірогідно, був Олег Смоленков, який у червні 2017 року із сім′єю вирушив у відпустку в Чорногорію і там зник. Прессекретар російського президента Володимира Путіна підтвердив, що Смоленков працював у Кремлі.

За даними видання The New York Times, саме Смоленков передавав у США докази "російського втручання" у президентські вибори у 2016 році.