Ірина Геращенко підтвердила, що Порошенко внесе до Ради законопроект про реінтеграцію Донбасу 4 жовтня

Геращенко: У законопроектах Порошенка будуть важливі і несподівані моменти
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

На думку першого віце-спікера парламенту Ірини Геращенко, над законопроектом, який внесе в Раду президент України Петро Порошенко, працювали його радники, експерти РНБО і депутати.

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко підтвердила, що президент України Петро Порошенко у середу, 4 жовтня, внесе до парламенту законопроект про реінтеграцію окупованих територій. Про це вона написала у Facebook за підсумками неформальної зустрічі депутатської групи "Мінська платформа".

За словами Геращенко, на зустрічі обговорювали філософію і концепцію законопроекту про реінтеграцію окупованих територій і відновлення територіальної цілісності України.

"Над проектом працювали експерти РНБО, радники глави держави, залучалися депутати, було кілька десятків версій, проводилися ретельні консультації з нашими європейськими та американськими партнерами, які з повагою ставилися до української позиції щодо чіткого визначення статусу тимчасово окупованих Росією територій і визначення самої країни-окупанта", – зазначила вона.

За інформацією першого віце-спікера Ради, особливо підкреслювали, що питання повернення Криму залишається у фокусі уваги влади як пріоритетне.

"У законопроектах Порошенка будуть важливі і несподівані моменти, що дозволить посилити нашу дипломатичну позицію, спрямовану на збереження санкцій проти РФ, і їх підтримка – це буде тест для ВР", – наголосила Геращенко.

Вона додала, що після офіційного внесення президентом законопроекту депутати ще раз зберуться у межах "Мінської платформи", щоб докладно пройтися по документу.

10 липня Рада національної безпеки і оборони України відклала розгляд законопроекту про деокупацію Донбасу. Секретар РНБО Олександр Турчинов зазначив, що Міністерству закордонних справ і Адміністрації Президента було доручено провести консультації з міжнародними партнерами.

28 серпня представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявляла, що законопроект про реінтеграцію Донбасу на 99,9% готовий до внесення в Раду.

29 вересня "Європейська правда" із посиланням на джерело повідомила, що в Адміністрації Президента погодили з партнерами законопроект про реінтеграцію Донбасу. В АП стверджують, що новий закон потрібно ухвалити протягом одного пленарного тижня, оскільки 18 жовтня закінчується термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу.

3 жовтня віце-спікер парламенту Оксана Сироїд опублікувала у Facebook одну з версій законопроекту про реінтеграцію Донбасу. За даними "Української правди", ця версія неактуальна, оскільки в документ продовжують вносити зміни.