"Я не вибирала країну, де народитися, та й паршивого Путіна я жодного разу не обирала". Між сестрою Сенцова і заступником глави Мін'юсту України сталася перепалка через міграційну службу

За словами Павла Клімкіна, Наталія Каплан 17 разів приходила в Державну міграційну службу щодо питання продовження посвідки на проживання в Україні

Фото: Наталья Каплан / Facebook

Сьогодні двоюрідну сестру утримуваного Росією українського режисера Олега Сенцова Наталію Каплан прийняли в Державній міграційній службі, куди вона, за її словами, не могла потрапити із серпня, щоб продовжити посвідку на проживання в Україні. Заступник міністра юстиції з питань євроінтеграції Сергій Петухов заявив, що ситуація із затягуванням співбесіди у ДМС "схожа на російське "авось". У відповідь Каплан повідомила, що "не вибирала громадянства" і не голосувала за Володимира Путіна на президентських виборах.

Правозахисниця Марія Томак повідомила у Facebook, що "після публічного стусана" керівництво Державної міграційної служби (ДМС) сьогодні "прибігло зустрічати" двоюрідну сестру утримуваного Росією українського режисера Олега Сенцова Наталію Каплан, у якої російське громадянство, щодо продовження посвідки на проживання в Україні. 

У коментарях до цього поста сталася словесна перепалка між Каплан і заступником міністра юстиції України з питань євроінтеграції Сергієм Петуховим.

Сестра Сенцова повідомила, що зустріч у ДМС щодо посвідки на проживання, термін якої минув у серпні, було призначено в липні, але на той день "раптово організувалася зустріч із міжнародними політиками". 2 грудня Каплан зазначала, що у той період її брат "був на голодуванні й скасовувати зустріч заради поїздки в ДМС здавалося безглуздим".

За її словами, через якийсь час вона їздила в міграційну службу, але потрапити на співбесіду ніяк не могла.

"Від мене чого ви зараз хочете? Ну, кажіть уже прямим текстом: чемодан, вокзал, Росія. Мені от сьогодні цілий день розповідали, навіть людина спеціально для цього приїхала, що все нормально і жодних живих черг ніяк немає. Однак водночас вони забули зняти вказівник "Запис до електронної черги", – зазначила вона, розповідаючи про візит у ДМС. 

У відповідь Петухов написав: "Щодо того, чи потрібно йти на зустріч, яка раптом намалювалася, або оформляти документи, які дають вам право проживання в Україні, – це ваше особисте рішення. Напевно, ви розуміли, що у вас ще є можливість узяти талон на інший час".

Він додав, що в серпні перед навчальним роком зростає кількість іноземних студентів, які приходять на співбесіди у ДМС, тому потрапити на співбесіду важче.

"Чого не можу зрозуміти – як це все пояснює, чому ви це затягнули до грудня. Схоже на російське "авось", – зазначив Петухов

Пізніше Каплан у Facebook написала, що "опинилася між молотом і ковадлом: не підніми галасу – не так, треба міняти систему, підніми – знову не так, я не права, а система дуже навіть правильно робить, ламаючи сотні доль".

"Відчуй себе винуватою, що народилася не там і колір паспорта інший. Блін, я не вибирала країну, де народитися, я не вибирала громадянства, та й паршивого [президента РФ Володимира] Путіна я жодного разу не вибирала. Однак уже винна! Так, блін, особливо прикро чути закиди в цьому від Міністерства [юстиції], яке нібито бореться за права людини. Так, я протермінувала посвідку на проживання і пояснила, чому так вийшло. Але ні, треба ткнути ще в це і натякнути про не те громадянство, і образитися за державу", – повідомила вона.

Українського режисера Олега Сенцова було засуджено у РФ до 20 років позбавлення волі 25 серпня 2015 року. Російський суд визнав його винним у створенні у Криму терористичної спільноти і керівництві нею, спробі придбання вибухових пристроїв і незаконному зберіганні вогнепальної зброї та боєприпасів, двох терористичних актах та підготовці ще одного теракту. Сенцов своєї провини не визнав.

Томак 1 грудня написала у Facebook, що останні п'ять років Каплан "присвятила своє життя Сенцову". За її словами, після переїзду в Україну з боку Адміністрації Президента України була обіцянка надати їй громадянство України, але сестра Сенцова змушена проходити раз на півроку "принизливі (не тільки для неї, а абсолютно для всіх) процедури у ДМС".

2 грудня міністр закордонних справ України Павло Клімкін наголосив, що Каплан 17 разів приходила у ДМС для продовження посвідки на проживання, і закликав службу "припинити знущатися над людьми".

Того самого дня сестра Сенцова повідомила, що кожного разу, виходячи з Держміграційної служби, вона відчуває себе нікчемою. За її словами, через проблеми з продовженням посвідки на проживання в Україні її можуть не пустити у країну після відвідування Страсбурга (Франція), де вона має замість брата отримати премю Сахарова.