Якщо закон про хімічну кастрацію вступить у силу, гроші платників податків будуть витрачатися на компенсації ґвалтівникам – Супрун

Супрун: Україна стане першою державою у світі, яка перетворить лікування на покарання
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook

За словами в.о. міністра охорони здоров'я України Уляни Супрун, президенту Володимирові Зеленському слід ветувати закон про хімічну кастрацію, тому що він "абсолютно антигуманний" і призведе до позовів до Європейського суду з прав людини.

Ухвалений Верховною Радою 11 липня законопроєкт, який передбачає застосування хімічної кастрації до осіб, засуджених за сексуальні злочини щодо неповнолітніх, ігнорує базові права людини.

Про це 12 липня у Facebook заявила виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

"Депутати всіх фракцій проголосували за законопроєкт №6449, який передбачає примусову хімічну кастрацію для тих, хто вчинив злочин сексуального характеру щодо неповнолітніх. Це означає, що Україна стане першою державою у світі, яка перетворить лікування на покарання", – написала вона.

За словами в.о. міністра, педофілію дійсно лікують хімічною кастрацією, але тільки в комплексі з іншими методами лікування.

"Використання хімічної кастрації як методу покарання без згоди є грубим порушенням прав людини, передбачених Конституцією України та міжнародними конвенціями. Воно має бути частиною лікування, яке має відбуватися гуманно і доповнюватися іншими методами. Якщо цей закон вступить у силу, Україна матиме позови до Європейського суду з прав людини. А відтак, гроші платників податків будуть витрачатися на компенсації ґвалтівникам. Адже вже зараз очевидно, що це буде визнано порушенням прав людини", – уважає Супрун.

Вона підкреслила, що раніше Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроєкт, який готували експерти і який відповідає міжнародним нормам права, але лідер Радикальної партії Олег Ляшко "на хвилі передвиборчого популізму просунув у Раді закон, який буквально легалізує у країні застосування антигуманних методів із тотальним порушенням будь-яких прав людини".

Супрун назвала ухвалений закон "абсолютно антигуманним".

"Сподіваюся, що президент [України Володимир Зеленський] не підпише цей закон. Бо лікарі не будуть здійснювати антигуманне "лікування", яке суперечить їхній професійній етиці", – зазначила в.о. глави МОЗ.

Верховна Рада ухвалила за основу й у цілому законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені щодо малолітньої чи малолітнього, неповнолітнього чи неповнолітньої та особи, яка не досягла статевої зрілості". Закон, зокрема, передбачає створення Єдиного реєстру осіб, засуджених за такі злочини, і застосування до них хімічної кастрації.