Ярославський: У Києві просто є ВІП-клієнти. У нас у Харкові немає ВІП-клієнтів і нам не потрібні ВІП-палати

Ярославський вийшов у ефір із молодшою донькою Вікторією
Скріншот: 24tv.ua

Харківський бізнесмен Олександр Ярославський розповів, що заплатив $1 млн 150 тис. за 50 апаратів штучної вентиляції легенів і ще одну партію ПЛР-тестів на коронавірус. Він заявив, що в Харкові і бізнес, і влада долучилися до боротьби з проблемою і вірус удасться перемогти.

Власник і президент DCH, харківський бізнесмен Олександр Ярославський купив ще 100 тис. ПЛР-тестів і 50 апаратів штучної вентиляції легенів, про це він заявив у ефірі "24 каналу".

Ярославський нагадав, що організувати постачання з Китаю допомагає китайський мільярдер Джек Ма, який раніше побував в Україні і зустрічався з президентом Володимиром Зеленським.

"Я дуже радий, що Джек побував до цього в Україні, що його прийняв президент, він дуже був натхнений цією зустріччю, щиро дякую Володимирові Олександровичу за те, що він прийняв його. І це вплинуло на те, що він відгукнувся на моє прохання допомогти Україні. Він 50 тис. тестів оплатив сам, це більше ніж $500 тис. і передав в Україну. І він допоміг нам придбати другу частину, я вже заплатив із цих двох мільйонів, які я пообіцяв, передав Україні 850 тис. за 100 тис. тестів, вони прибудуть наступного тижня. Це все допомога нашого друга Джека", – сказав Ярославський.

24 березня в Україну прибула перша партія замовлених Ярославським ПЛР-тестів. Бізнесмен повідомив, що тестів на коронавірус вистачить Харкову і Харківській області на три місяці.

Він зазначив, що ще $1 млн 150 тис. він заплатив за 50 ШВЛ, які прийдуть в Україну наступного тижня, і підкреслив, що пишається зустріччю у президента, на якій бізнес узяв на себе обов'язок допомогти в боротьбі з вірусом.

"До кого звертатися президенту, як не до нас? Тим, хто 30 років в Україні займається бізнесом, тим, хто розуміє ситуацію, тим, хто може організувати. Я дуже радий і пишаюся тим, що він звернувся, – заявив він. – Усім низький уклін і вдячність. Щиро дякую всім, хто швидко організувався: це і [голова Харківської ОДА] Олексій Кучер, і [мер міста] Геннадій Кернес. Усі стали в один ряд і зрозуміли, що є єдиний ворог. Я хочу сказати харків'янам, що вони під надійним захистом".

Ярославський вийшов у ефір із молодшою донькою Вікторією.

"Я взяв у ефір із собою доньку і хочу сказати, що я всією сім'єю тут, в Україні, з харків'янами та українцями. Ми переможемо цей коронавірус – у мене немає сумнівів", – сказав бізнесмен.

На прохання ведучого прокоментувати новини про ВІП-палати в Києві для високопоставлених пацієнтів із коронавірусною інфекцією Ярославський відповів: "У Києві просто є ВІП-клієнти. У нас у Харкові немає ВІП-клієнтів і нам не потрібні ВІП-палати".

У пресслужбі DCH повідомили агентству "Українські новини", що $850 тис. за ПЛР-тести Ярославський перерахував постачальнику вчора, а $1,15 млн за ШВЛ – сьогодні. ШВЛ купили в німецької компанії, що спеціалізується виключно на виробництві апаратів примусової вентиляції легенів.

"Обладнання буде в українських лікарнях уже приблизно за 10 днів, що унікально для нинішнього стану ринку медтехніки, коли всі потужності у світі завантажені і заводи обіцяють поставку не раніше травня – червня", – наголосили у пресслужбі.

25 березня ЗМІ опублікували копію розісланого до медичних установ Києва наказу департаменту охорони здоров'я Київської міської держадміністрації про особливі умови лікування осіб, "стосовно яких здійснюється державна охорона". Серед головних вимог – окремі, ізольовані від інших приміщень, палати площею не менше ніж 13 м&³2; із затемненими вікнами.

26 березня мер Києва Віталій Кличко говорив, що ВІП-палат немає, ідеться "про виконання наказів Державної служби охорони, МОЗ та звернення на їх підставі до Державного управління справами при президенті". Кличко зазначив, що накази мають намір скасувати.

Станом на ранок 27 березня в Україні офіційно підтверджено 218 випадків зараження коронавірусом, чотирьох людей вилікували, шестеро померли.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в китайському Ухані. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними американського Університету Джонса Гопкінса на 27 березня, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 542 тис., із них 24 354 людини померли, понад 124 тис. одужало.