Єпископ УПЦ МП Гедеон через суд вимагає повернути йому громадянство України

Гедеон вимагає внести до реєстрів інформацію про скасування рішення щодо позбавлення його громадянства України
Фото: Гедеон Харон / Facebook

Єпископ Української православної церкви Московського патріархату Гедеон подав позов проти управління Державної міграційної служби у Волинській області.

Єпископ Української православної церкви Московського патріархату Гедеон (Юрій Харон), якого позбавили громадянства і якому заборонили в'їзд в Україну, подав позов проти управління Державної міграційної служби у Волинській області з вимогою повернути йому українське громадянство. Про це 24 квітня повідомили у прес-службі Окружного адміністративного суду Києва "theБабелю".

"Харон вимагає визнати незаконним рішення управління Державної міграційної служби України у Волинській області від 21 червня 2018 року, яким було скасовано рішення про набуття ним громадянства за територіальним походженням відповідно до ч. 1 ст. 8 закону України "Про громадянство України". Серед інших вимог позову – зобов'язати посадових осіб управління ДМС у Волинській області внести до відповідних реєстрів інформацію про скасування рішення", – повідомили в суді.

23 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд міста Києва розпочав провадження у справі. Слухання проходять за спрощеною процедурою, без виклику сторін і проведення судових засідань. Розгляд адміністративної справи на сьогодні не закінчено.

У травні 2018 року Гедеона було обрано єпископом Макарівським, вікарієм Київської митрополії.

Увечері 13 лютого 2019 року єпископа не пустили в Україну через проблем із документами. Він прилетів із Франкфурта в аеропорт Бориспіль. Спікер Держприкордонслужби Олег Слободян повідомив, що в Гедеона в аеропорту вилучили український закордонний паспорт, оскільки у нього є громадянство кількох країн. Єпископ у відеозверненні на сторінці у Facebook із Борисполя повідомив, що вилітав з України 15 днів тому і тоді жодних проблем не було.

14 лютого Гедеон вилетів з України. Він заявив, що до трапа літака в аеропорту Бориспіль його вели "озброєні автоматники, як злочинця".

У СБУ повідомили, що в єпископа були паспорти громадянина України, Російської Федерації та Сполучених Штатів Америки, а його діяльність загрожувала національній безпеці України.