Європейська мовна спілка не буде штрафувати Росію за відмову транслювати "Євробачення 2017"

Недопущення Самойлової на "Євробачення 2017" стало причиною відмови росіян транслювати конкурс
Фото: EPA

Росії винесено попередження за порушення правил конкурсу "Євробачення", ідеться в заяві Європейської мовної спілки.

Європейська мовна спілка (EBU) не стане накладати грошовий штраф або вводити інші санкції проти Росії через відмову транслювати конкурс "Євробачення 2017". Про це йдеться в заяві EBU від 29 червня, витяги з якої цитує "Німецька хвиля".

"Виконавчий комітет "Євробачення" рекомендував не застосовувати заходи проти мовника на даний момент", – наголошують у заяві.

В EBU додали, що у зв'язку з відмовою транслювати конкурс винесли попередження російському "Первому каналу". Крім того, представники російського мовника не брали участі у зустрічі голів делегацій країн – учасниць конкурсу, яка проходила у березні в Києві.

"Виконавчий комітет уважає, що ці порушення правил конкурсу пояснюються тим, що артистка від Росії не була допущена до участі у конкурсі в Україні", – зазначають в EBU.

Конкурс "Євробачення 2017" проходив у Києві з 9-го до 13 травня.

12 березня за підсумками національного відбору в Росії для участі в "Євробаченні 2017" обрали співачку Юлію Самойлову з піснею Flame Is Burning.

22 березня Служба безпеки України повідомила, що ухвалила рішення заборонити Самойловій в'їзд до України, оскільки влітку 2015 року вона виступала в окупованому Криму: брала участь у гала-концерті "Світ спорту й добра" в Керчі.

13 квітня російський "Первый канал" відмовився від трансляції "Євробачення 2017" через відмову української влади впускати до країни російську співачку.

4 травня голова оргкомітету "Євробачення" Франк-Дітер Фрайлінг заявив, що і Україна, і Росія порушили статут конкурсу, за що можуть потрапити під санкції – штраф або трирічну заборону на участь у "Євробаченні".

29 червня стало відомо, що EBU оштрафувала Національну громадську телерадіокомпанію України за недопрацювання під час проведення конкурсу "Євробачення 2017". Серед причин накладення санкцій вказано і недопущення Самойлової.

Глава НСТУ Зураб Аласанія, посилаючись на листування з EBU, припустив, що Україну оштрафують на €200 тис. Він пообіцяв оскаржити рішення щодо санкцій.

НСТУ розповсюдила заяву, у якій вказала, що не має стосунку до заборони на в'їзд російської співачки до України.