Грицак і Ксенофонтов: Те, що "Євробачення 2017" коштувало Україні €30 млн, як і виступ Леді Гаги на ньому – абсолютна "качка"

"Вибачте за пафос, але я впевнений: якби ми не зайнялися проектом, "Євробачення" в Києві не було би". Виконавчий продюсер "Євробачення 2017" Павло Грицак та продюсер і чоловік Руслани Олександр Ксенофонтов
Фото: Ruslana Lyzhychko / Facebook

Виконавчий директор "Євробачення 2017" Павло Грицак і член оргкомітету конкурсу, продюсер і чоловік співачки Руслани Олександр Ксенофонтов в інтерв'ю "ГОРДОН" розповіли, чому до Києва так і не прилетіли американська поп-діва Леді Гага та голлівудська актриса Мілла Йовович; про корупційні скандали; про те, у скільки мільйонів євро бюджету обійшовся пісенний конкурс і через кого конкретно, на їхню думку, Україна ледь не втратила право на проведення "Євробачення".

Через півтора місяця після закінчення "Євробачення 2017" у Києві скандали навколо пісенного конкурсу не стихли. Днями Європейська мовна спілка, яка володіє правами на це шоу, вирішила оштрафувати Україну за недопущення російської учасниці Юлії Самойлової. За попередньою інформацією, сума штрафу може становити до €200 тис. Національна суспільна телерадіокомпанія України, яка займалася організацією конкурсу, уже оскаржила це рішення, підкресливши: СБУ заборонила Самойловій в'їзд до України у зв'язку з незаконним відвідуванням співачкою території окупованого Криму.

"У зв’язку з цим НСТУ повідомляє, що неухильно дотримується законодавства України, виконує рішення уповноважених органів влади та не вбачає можливим порушувати закони держави під жодним приводом", – ідеться в офіційному повідомленні телерадіокомпанії.

Не менш гучний скандал розгорівся на початку цього року, коли перша команда на чолі з виконавчими продюсерами Олександром Харебіним і Вікторією Романовою пішли з проекту, заявивши про блокування своєї роботи та зрив термінів проведення тендерів. Пізніше продюсер Джамали (завдяки перемозі якої Україна здобула право на проведення "Євробачення 2017") Ігор Тарнопольський прямо звинуватив співачку Руслану та її чоловіка Олександра Ксенофонтова в лобіюванні кандидатури Павла Грицака як нового виконавчого продюсера конкурсу.

Спочатку наша редакція домовлялася про інтерв'ю з Олександром Ксенофонтовим, який входив до організаційного комітету конкурсу. Але до розмови приєднався і Павло Грицак. Обидва займалися організацією першого "Євробачення" в Україні у 2005 році. В інтерв'ю "ГОРДОН" Ксенофонтов і Грицак розповіли, чому на "Євробачення 2017" так і не прилетіли американська поп-діва Леді Гага та голлівудська актриса Мілла Йовович; про корупційні скандали; про те, у скільки мільйонів євро бюджету обійшовся пісенний конкурс і через кого конкретно, на їхню думку, Україна ледь не втратила право на проведення конкурсу.

"Євробачення" в Києві стало одним із найдешевших за всю історію цього пісенного конкурсу

– Чому ви прийшли на інтерв'ю удвох?

Грицак: Ми із Сашею друзі, у нього великий життєвий і продюсерський досвід. Чесно кажучи, мені з ним спокійніше.

Ксенофонтов: Я був тим, хто рекомендував Пашу як українському, так і міжнародному оргкомітету "Євробачення". Коли почалася серйозна криза та стало зрозуміло, що в України можуть відібрати право проводити конкурс, я сказав: "Єдиний, хто зможе переламати ситуацію та замінити тренд "невдах" на тренд "переможців" – Павло Грицак".

– Коли саме виникла "серйозна криза"?

Ксенофонтов: Перша ластівка була ще восени 2016-го, друга – ближче до нового року, коли Європейська мовна спілка в закритому режимі почала розглядати не тільки саму можливість, але навіть варіанти перенесення "Євробачення" з України до іншої країни. На мій погляд, основна причина проблем була не об'єктивною, а суб'єктивною, а саме: у керівництво процесом утерся персонаж, який свої особисті інтереси й амбіції поставив вище за імідж власної країни. Сам факт того, що в листопаді 2016 року було актуальним питання про перенесення "Євробачення" до іншої країни, свідчить про серйозну кризу в підготовці.

– "Утерся персонаж" – це камінь у город виконавчого продюсера "Євробачення 2017" Олександра Харебіна, який разом із продюсером Вікторією Романовою зі скандалом добровільно покинув проект? Але ж ви самі на перших порах їх підтримували.

Ксенофонтов: Спочатку я був "ангелом" першої команди (так називають тих, хто без особливої прагматики впрягається в стартап). Я робив усе, що міг, щоб у них вийшло. Із величезною повагою ставлюся до Вікторії Романової, чого не можу сказати про другого екс-виконавчого продюсера.