Кабмін пропонує Раді амністію, яка може торкнутися 3009 засуджених

В Україні можуть амністувати дев'ять відсотків засуджених
Фото: ЕРА

На сайті Верховної Ради з'явився текст законопроєкту про амністію через коронавірусну інфекцію, ініціатором документа є прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Згідно із законопроєктом про амністію, який подав на розгляд Верховної Ради Кабінет Міністрів України, пропонують звільнити 3009 осіб. Про це йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту, текст якого опублікували на сайті парламенту.

У Раду проєкт закону передали 27 квітня.

"Станом на 1 квітня 2020 року в установах виконання покарань відбували покарання 32 942 особи. У разі прийняття проєкту закону попередньо підлягатимуть звільненню 3009 осіб, які за формальними ознаками можуть підпадати під його дію", – ідеться в записці.

У ній наголошують, що ще 100 засудженим можуть скоротити строк відбування покарання вдвічі. Ідеться про людей, які не вчинили тяжких злочинів.

Отже, амністувати через COVID-19 можуть дев'ять відсотків засуджених.

29 квітня законопроєкт про амністію передали для ознайомлення народним депутатам.

Про те, що уряд 24 квітня затвердив законопроєкт про амністію, повідомляв депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко, який був на засіданні Кабміну. За його словами, документ передбачає дострокове звільнення 1960 ув'язнених із 32 942, які перебувають у тюрмах.

У липні 2016 року Верховна Рада ухвалила закон про амністію засуджених, які належать до незахищених категорій: неповнолітніх, жінок, чоловіків із маленькими дітьми, осіб з інвалідністю. Під амністію також потрапляли учасники АТО, засуджені за нетяжкі злочини. Документ ветував у серпні того самого року тодішній президент Петро Порошенко. 2017-го парламент ухвалив закон із поправками глави держави, він набув чинності у вересні того самого року.

Наразі це остання амністія, яку проводили в Україні.

В Україні станом на 29 квітня від COVID-19 померло 250 осіб, загалом коронавірусну інфекцію підтверджено у 9866 жителів країни.