Кабмін України передав на приватизацію 431 державне підприємство

Гончарук: За шість місяців своєї роботи ми передали 961 об'єкт на приватизацію
Фото: kmu.gov.ua

Серед підприємств, які уряд вирішив передати на приватизацію, є "Артемсіль", "Хліб України", "Державна продовольчо-зернова корпорація" і завод "Більшовик", повідомив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення передати на приватизацію у Фонд державного майна 431 державне підприємство. Про це 3 березня розповів прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, повідомляє пресслужба уряду.

"За шість місяців своєї роботи ми передали 961 об'єкт на приватизацію. Для порівняння: з 2008-го до 2018 року передано всього 93 об'єкти. Підприємства, які роками генерували проблеми та збитки, отримають нового ефективного власника, нові робочі місця", – сказав Гончарук.

Зокрема, уряд передав на велику приватизацію чотири великі держкомпанії: завод "Більшовик" (АТ "Перший київський машинобудівний завод"), АТ "Державна продовольчо-зернова корпорація", ДАК "Хліб України", "Артемсіль". На підприємствах буде проведено реструктуризацію та підготовку до прозорих аукціонів із залученням приватного інвестора.

7 березня 2018 року в Україні набув чинності закон про приватизацію, що передбачає розподіл об'єктів роздержавлення на дві групи: об'єкти великої та малої приватизації. Перші підлягають продажу на аукціоні, умови якого встановлює Кабінет Міністрів.

У першому півріччі 2019 року доходи від приватизації становили 300 млн грн (1,6% від плану). 17 жовтня президент України Володимир Зеленський підписав закон про скасування списку заборонених до приватизації держпідприємств. 5 листопада він доручив Мінекономрозвитку до 31 грудня передати ФДМУ на приватизацію 500 підприємств. 14 листопада в Міністерстві економічного розвитку заявили, що у власності держави має залишитися лише 776 із 3643 підприємств.