Каськів заявив, що Верховний суд Панами зобов'язав Україну не висувати проти нього додаткових обвинувачень

Панама екстрадувала Каськіва в Україну
Фото: Vladyslav Kaskiv / Facebook

Екс-голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів заявив, що повернувся в Україну добровільно і має намір відстоювати свою правоту в суді.

Колишній голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислав Каськів заявив у Facebook, що Верховний суд Панами зобов'язав Україну не висувати проти нього додаткових обвинувачень після екстрадиції.

"Ще 18 вересня я звернувся до Республіки Панами з проханням надати згоду добровільно приїхати в Україну. 27 жовтня Верховний суд Панами задовольнив моє прохання, зафіксувавши невідкличні міжнародні гарантії України не висувати додаткових звинувачень", – написав Каськів.

Він також зазначив, що сам оплатив переліт до Києва, щоб уникнути спекуляцій щодо збитків державі. Каськів підкреслив, що повернувся в Україну добровільно і буде відстоювати свою правоту в суді.

"Наголошую, що моє повернення відбулося у повній відповідності до передбачених міжнародним законодавством та законами України процедур, враховуючи його добровільний характер", – додав Каськів.

1 листопада генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що Панама екстрадувала Каськіва до України. За словами глави ГПУ, екс-чиновника підозрюють у привласненні 7,5 млн грн бюджетних коштів у 2012 році.

Спікер генпрокурора Лариса Сарган заявила, що 1 листопада Печерський районний суд Києва обрав Каськіву запобіжний захід у вигляді арешту терміном на два місяці з альтернативою внесення застави в розмірі 160 тис. грн. За словами Сарган, захист надав довідки про відшкодування завданої екс-чиновником шкоди Україні. Наразі суд відпустив його, зобов'язавши внести заставу протягом п'яти днів.

8 вересня 2016 року Луценко повідомив про затримання Каськіва в Панамі. 9 вересня заступник генпрокурора України Євген Єнін заявив, що Панамський суд постановив тимчасово заарештувати Каськіва. У жовтні 2016 року екс-чиновника відпустили під заставу. Панама також відмовила йому у статусі політичного біженця.

У 2010–2014 роках, під час президентства Віктора Януковича, Каськів очолював Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України. У травні 2015 року Головне слідче управління Міністерства внутрішніх справ розслідувало факт заволодіння державними коштами підприємствами, які пов'язані з керівництвом Держінвестпроекту, зокрема його екс-керівником Каськівим. Ішлося про розкрадання державних коштів, виданих кредитів ТОВ "Боржава Резорт" (165 млн грн) і ТОВ "Борисфен" (94,2 млн грн).

Крім того, навесні 2015 року МВС України відкрило провадження за фактом розтрати державних коштів співробітниками "Нафтогазу України", які діяли у змові з компанією Ostchem. За даними влади, унаслідок злочинних дій держава недоотримала 5,7 млрд грн. Глава МВС Арсен Аваков повідомив, що в цій справі також фігурує Каськів.