Каспаров назвав Путіна успішним диктатором

Каспаров: Усі політичні процеси в Росії відбуваються під тотальним контролем Кремля
Фото: ЕРА

Навколо президента РФ Володимира Путіна є кілька груп впливу, між якими йому доводиться балансувати для збереження своєї влади, уважає чемпіон світу з шахів, російський опозиційний політик Гаррі Каспаров.

Активність президента РФ Володимира Путіна в зовнішньополітичній сфері пов'язана з підтриманням у більшості людей його іміджу "всемогутнього диктатора", тому що він розуміє, що "ніхто ніколи" не піднімався проти такого диктатора. Про це чемпіон світу з шахів, російський опозиційний політик Гаррі Каспаров заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Усі політичні процеси в Росії відбуваються під тотальним контролем Кремля. Це не означає, що Кремль точно знає, як керувати цим процесом. Скажімо, кампанія Олексія Навального триває рівно тому, що якісь люди в Кремлі вважають, що це сприяє зміцненню режиму", – каже Каспаров.

За його словами, навколо Путіна існує багато різних груп впливу, із якими Путін знаходить спільну мову.

"Путін, як успішний диктатор, – тому що будь-який диктатор, який перебуває при владі 18 років, все-таки вже розуміє, як керувати цими різними групами, – він все-таки підтримує баланс. Він не може повністю все взяти у свої руки, тому що ситуація почне виходити з-під контролю, він повинен підтримувати баланс", – сказав політик.

Каспаров зазначив, що насилу уявляє собі, що прізвище Навального опиниться у виборчих списках на президентських виборах 2018 року.

"Це вже явно суперечить путінському уявленню про те, як повинен контролюватися виборчий процес", – уважає він.

29 травня дослідницька організація "Левада-центр" опублікувала результати опитування росіян про те, кого б вони хотіли бачити президентом. 82% опитаних із тих респондентів, хто точно прийде на вибори, проголосували би за Путіна.

На думку соціолога "Левада-центру" Дениса Волкова, у Росії відсутня критика влади й немає альтернативи чинному президенту, тому 82% опитаних росіян, які пішли би на вибори, віддали б свої голоси за Путіна.