Клімкін обговорив ідею щодо миротворців ООН на Донбасі із главами МЗС Швеції та Польщі

Клімкін зустрівся з Ващиковським і Вальстрьом
Фото: EPA

Під час зустрічі міністр закордонних справ України Павло Клімкін разом із главою МЗС Польщі Вітольдом Ващиковським і міністром закордонних справ Швеції Маргот Вальстрьом заявили про необхідність продовження політико-дипломатичного тиску на РФ як країни-агресора й окупанта.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у Нью-Йорку обговорив ініціативу щодо розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі з колегами з Польщі та Швеції Вітольдом Ващиковським і Маргот Вальстрьом. Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

"Під час зустрічі було обговорено шляхи взаємодії України з Польщею та Швецією в рамках ООН, зокрема Ради Безпеки. Було наголошено на необхідності продовження політико-дипломатичного тиску на РФ як країну-агресора та окупанта, а також протидії російським деструктивним діям та пропаганді", – ідеться в повідомленні.

5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що наявність миротворців ООН пішла б на користь урегулюванню конфлікту на сході України. Він висловився за те, щоб миротворчі війська розміщували на лінії зіткнення сторін і "на жодних інших територіях".

Представник Києва у тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко відкинула цю ідею, пояснивши, що лінія зіткнення не є українським кордоном, тому там не може бути миротворчих сил.

Того ж дня Росія подала відповідний проект резолюції на розгляд Ради Безпеки ООН.

11 вересня в розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Путін припустив, що озброєна місія ООН може перебувати в районі конфлікту на Донбасі не тільки на лінії зіткнення. На його думку, вона повинна охороняти спеціальну моніторингову місію ОБСЄ.

У Держдепартаменті США заявили, що мандат миротворців ООН має поширюватися на всю окуповану територію Донбасу аж до кордону з РФ.

17 вересня представники РФ заявили, що Україна і США висловили неготовність працювати з російською резолюцією про розміщення миротворців ООН на Донбасі.

За словами представника президента в парламенті Ірини Луценко, під час робочого візиту до США, який пройде з 18-го до 21 вересня, Порошенко буде виступати за розширений мандат місії ООН на Донбасі.