Клімкін: Здати Україну для США означає здати свої позиції. Значить, вони нас ніколи не здадуть

Клімкін: Якщо почати грати "в Чапаєва", то є ризик отримати і дошкою по голові
Фото: lb.ua

Російська сторона в переговорах зі США хотіла б зробити Україну розмінною монетою, проте Сполучені Штати наразі дотримуються проукраїнської позиції, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Він закликав українських політиків не грати в політичні ігри з міжнародними партнерами.

На сьогодні позиція американських партнерів України на 100% проукраїнська. Таку думку в інтерв'ю виданню LB.ua висловив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Говорячи про відновлення переговорів між США і РФ та ймовірні поступки на тлі зміни політичної влади в Україні, Клімкін зазначив: "Нас дуже хотіли б зробити розмінною монетою, є люди, які дійсно працюють над певною угодою (щонайменше навколо Донбасу). Але на сьогодні позиція наших американських партнерів абсолютно на 100% проукраїнська. Ніякого наближення в цих питаннях, наскільки я знаю, точно немає. Питання тільки в тому, щоб США витримували цю лінію".

Він сказав, що Україна не є єдиним питанням порядку денного між США та Росією.

"Уже чотири роки я дискутую, яким чином Сирія впливає на Україну. Тепер – як Венесуела впливає на Україну. Потім на деяких конференціях виникає тема, а як Північна Корея впливає на загальний розклад у нас? Тема України для американських інтересів абсолютно фундаментальна. Тобто здати Україну для США – це означає здати свої позиції. Значить, вони нас ніколи не здадуть", – підкреслив Клімкін.

Відповідаючи на запитання журналіста щодо ситуації зі скасуванням приїзду в Україну особистого адвоката президента США Рудольфа Джуліані, глава українського МЗС зазначив, що ця історія може затягнути Україну в зовсім іншу логіку відносин зі Сполученими Штатами.

"Узагалі гра в міжнародні відносини схожа все ж таки більше на шахи. А якщо почати грати "в Чапаєва", то є ризик отримати і дошкою по голові. Тому всіх закликаю перед тим, як грати в ці ігри, подумати про ризики, не тільки особисті, а й для всієї країни", – додав Клімкін.

У березні 2019 року генеральний прокурор України Юрій Луценко в інтерв'ю телевізійній версії американського видання The Hill натякнув, що звільнення колишнього генпрокурора Віктора Шокіна у 2016 році було пов'язане зі справою компанії Burisma, де на той час працював син тодішнього віце-президента США Джо Байдена Гантер. Компанією Burisma володів міністр екології часів президентства Віктора Януковича Микола Злочевський. Після подій 2014 року чиновник емігрував, а Генпрокуратура почала розслідувати ймовірні кримінальні порушення з боку компанії. У 2016 році Байден-старший висунув вимогу звільнити Шокіна, погрожуючи, що США не виділять Україні $1 млрд кредитних гарантій.

За словами Луценка, у справі містилися матеріали про те, що члени ради директорів Burisma, до якої входив син Байдена, отримали $17 млн. Це не означає, підкреслив глава ГПУ, що вони знали про "темне походження цих грошей.

В останні дні роботи Шокіна одну з трьох справ ГПУ щодо Burisma передали в Національне антикорупційне бюро, яке з перших днів функціонування мало підтримку посольства США, стверджує Луценко. У НАБУ, за його словами, провадження закрили.

25 квітня Байден-старший оголосив про намір брати участь у виборах президента у 2020 році.

2 травня The New York Times написала, що команда президента Дональда Трампа підштовхувала Луценка до розслідування діяльності Байдена-молодшого в Україні, щоб використати це проти Байдена-старшого.

10 травня це саме видання повідомило, що особистий адвокат Трампа Рудольф Джуліані має намір приїхати в Київ для зустрічі з новообраним президентом Володимиром Зеленським. За даними The New York Times, адвокат Трампа збирався дискредитувати розслідування спеціального прокурора Роберта Мюллера проти політтехнолога Пола Манафорта й нашкодити Байдену.

Того самого дня Джуліані скасував поїздку в Київ. За його словами, він не хоче потрапити до групи людей, які є "ворогами президента США".