Климпуш-Цинцадзе про перейменування посади угорського уповноваженого з питань Закарпаття: Думаю, що його повноваження є ширшими

Климпуш-Цинцадзе: Думаю, що функції Грежі є ширшими, і завдання, які ставить уряд Угорщини, теж ширші
Фото: Ivanna Klympush-Tsintsadze / Facebook

Україна розраховує, що перейменування посади угорського уповноваженого з питань Закарпаття позначиться на її функціоналі, зазначила віце-прем'єр-міністр України з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Угорська сторона могла покласти на уповноваженого міністра з питань розвитку співробітництва між повітом Сабольч-Сатмар-Берег і Закарпатською областю України Іштвана Грежу ширші повноваження і завдання, ніж просто співпраця. Про це в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявила віце-прем'єр-міністр України з питань євроінтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Звісно, ми розраховуємо на те, що перейменування посади відображається і в функціоналі. Але наскільки цей функціонал дійсно обмежений тільки співробітництвом між українською та угорською областями, поки не відомо. Думаю, що його повноваження є ширшими, і завдання, які ставить уряд Угорщини, теж ширші", – заявила політик.

Вона додала, що в Міністерстві закордонних справ України створено посаду уповноваженого з транскордонного співробітництва, її обійняв посол з особливих доручень Микола Балтажі.

"Саме він відповідає за зв'язок із Грежею, і вже відбулася перша зустріч. Зараз у міністерстві вирішують, як налагодити механізм взаємодії між цими двома уповноваженими", – зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Відносини України та Угорщини погіршилися у вересні 2017 року після ухваленого Верховною Радою закону "Про освіту", який розширив використання української мови в навчанні. Угорщина висловила занепокоєння майбутнім угорської меншини в Україні. Закон уже набув чинності, але для врегулювання ситуації Київ запропонував продовжити термін імплементації мовної статті до 2023 року (ухвалений закон передбачає, що вона набуде чинності у 2020-му).

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто говорив, що Будапешт блокуватиме зближення України з ЄС і НАТО, поки Київ не внесе змін у документ.

У МЗС України 2 серпня 2018 року викликали тимчасового повіреного у справах Угорщини в Україні. Українські дипломати вимагали у нього пояснень щодо заснування в Угорщині посади уповноваженого, відповідального за розвиток Закарпатської області, а також щодо заяв прем'єр-міністра країни Віктора Орбана – 28 липня він сказав, що не вірить у реалістичність прагнень України до членства в ЄС та НАТО. У відповідь у МЗС Угорщини заявили, що не Угорщина веде недружню політику проти України, а навпаки.

24 жовтня глава українського зовнішньополітичного відомства Павло Клімкін заявив, що після перейменування Угорщиною поста "уповноваженого з питань Закарпаття" Україна заснує схожу посаду.

29 жовтня Угорщина перейменувала посаду "уповноваженого з питань Закарпаття" на "уповноваженого міністра, відповідального за розвиток співпраці Сабольч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області, а також координацію програми дитячих навчальних закладів Карпатського регіону".