Угорщина має припинити тримати в заручниках відносини України з НАТО – Волкер

Волкер: На даний момент Угорщина блокує українські відносини з НАТО, і ми вважаємо це дуже невдалим моментом
Фото: Kurt Volker / Twitter

Тоді як Україну атакує Росія, Угорщина блокує засідання комісії Україна – НАТО на міністерському рівні, заявив спеціальний представник Державного департаменту США щодо України Курт Волкер. Дії Будапешта він назвав "невдалими".

Угорщина не може тримати в заручниках відносини України з НАТО щодо двосторонніх відносин. Про це 17 грудня у Брюсселі (Бельгія) заявив спеціальний представник Державного департаменту США щодо України Курт Волкер, повідомляє "Європейська правда".

"На даний момент Угорщина блокує українські відносини з НАТО, і ми вважаємо це дуже невдалим моментом", – сказав він.

За словами Волкера, Угорщина блокує засідання комісії Україна – НАТО на міністерському рівні тоді, як Україну атакує Росія.

Він додав, що питання захисту прав національних меншин потрібно розв′язувати на європейському рівні.

"Неприйнятно тримати відносини України з НАТО в заручниках через питання двосторонніх відносин. Це важливе питання, але воно не повинне заважати нашій роботі з Україною", – заявив Волкер.

Відносини України й Угорщини погіршилися у вересні 2017 року після ухваленого Верховною Радою закону "Про освіту", який розширив використання української мови в навчанні. Угорщина висловила занепокоєння щодо майбутнього угорської меншини в Україні. Закон уже набув чинності, але для врегулювання ситуації Київ запропонував продовжити термін імплементації мовної статті до 2023 року (ухвалений закон передбачає, що вона набуде чинності у 2020-му).

Угорщина блокує засідання комісії Україна – НАТО на вищому рівні через претензії до українського закону "Про освіту". Водночас Будапешт не протестував проти присутності глави МЗС України на міністерському засіданні НАТО.

30 листопада угорський прем'єр Віктор Орбан заявив, що його країна підтримує Україну у протистоянні з Росією.