Колишнього політв'язня Стешенка можуть засудити в Україні – правозахисники

Правозахисники: Причиною є вчинок, за який фактично Стешенко (на фото) вже відбув покарання
Фото: krymr.com

Прокуратура Києва вирішила оскаржити рішення суду щодо колишнього політв'язня Олександра Стешенка у справі 2016 року про крадіжку. Тоді прокурор вимагав призначити обвинуваченому запобіжний захід у вигляді трьох років умовно, що в підсумку і затвердив суд, проте пізніше правоохоронні органи висунули вимогу змінити покарання для Стешенка на три роки позбавлення волі, повідомляє правозахисна організація "Регіональний центр прав людини".

Колишньому політв'язню Олександрові Стешенку, якого в серпні звільнили з російського полону, загрожує ув'язнення в Києві. Про це 2 жовтня у Facebook повідомила правозахисна організація "Регіональний центр прав людини".

На сайті зазначено, що столична прокуратура вирішила оскаржити рішення суду щодо Стешенка у справі 2016 року.

"Ще у 2015 році Олександр скоїв крадіжку. Чоловік визнав свою провину й розкаявся в суді. Під час розгляду справи прокурор вимагав призначити Олександру міру покарання у три роки умовно, що врешті-решт і ухвалив суд. Проте вже через деякий час правоохоронні органи докорінно змінили свою думку та вимагали інше покарання для нього: три роки позбавлення волі", – ідеться в повідомленні.

Правозахисники наголосили, що Стешенка належно не повідомили ні про розгляд апеляційної скарги, ні про дату слухання.

"Крім того, було призначено декілька слухань справи, на яких Олександр з об'єктивних причин не міг бути присутнім. У цей час харків'янина утримували окупаційні органи у Криму, де він був засуджений із мотивів "політичної незгоди з політикою Російської Федерації", – зазначили в організації.

"Наразі людина, яка потребує реабілітації після перебування в "російській" тюрмі та намагається реінтегруватися в суспільство, може знову потрапити за ґрати. Причиною є вчинок, за який фактично вона вже відбула покарання. Відразу після ухвалення рішення чоловік став на облік у службі пробації. Остання не має до нього претензій", – заявили правозахисники.

Нове слухання у справі Стешенка відбудеться 22 жовтня в Київському апеляційному суді.

12 квітня 2018 року мати Стешенка повідомила, що її 27-річний син, який вирушив в окупований Крим, уже два дні не виходить на зв'язок. Незабаром стало відомо, що після перетину пункту пропуску "Чонгар" його затримали співробітники ФСБ Росії. Там стверджували, що Стешенко разом із помічником народного депутата України Мустафи Джемілєва Еролом Велієвим і колишнім спортсменом Олександром Третьяковим входив до складу екстремістської групи, сформованої в Харкові. Правозахисники з'ясували, що у слідства немає переконливих даних про те, що харків'янин був знайомим з іншими фігурантами справи.

23 квітня МЗС України надіслало Росії ноту у зв'язку із затриманням Стешенка.

24 квітня адвокат Едем Семедляєв заявив, що виявив українця в СІЗО Сімферополя. Цього самого дня правозахисник повідомив, що його підзахисний із СІЗО зник.

21 травня ФСБ оприлюднила відео допиту Стешенка, де той зізнається в підпалі будинку муфтія за завданням Велієва.

Як повідомив підконтрольний окупантам сайт "Новости Крыма", 26 липня "Центральний районний суд" Сімферополя ухвалив вирок Стешенку – два роки колонії-поселення. 22 серпня вирок набув чинності.

У ФСБ заявили, що під час слідства українець "повністю визнав свою провину і клопотав про особливий порядок судового розгляду".

6 серпня Стешенка звільнили умовно-достроково, після чого він повернувся на материкову Україну.