Команда Зеленського: Указом про видавання паспортів жителям ОРДЛО Росія визнала свою відповідальність як держави-окупанта

У команді Зеленського заявили, що Україна розраховує на посилення дипломатичного і санкційного тиску на РФ
Фото: EPA

Україна робитиме все від неї залежне, щоб захистити, надати належну допомогу і забезпечити права своїх громадян, які змушені перебувати на окупованих територіях, заявили в команді засновника і художнього керівника студії "Квартал 95" Володимира Зеленського, який переміг на виборах президента України.

Команда засновника і художнього керівника студії "Квартал 95" Володимира Зеленського, який переміг на виборах президента України, вважає, що рішенням видавати паспорти жителям тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей за спрощеною процедурою Росія визнала свою відповідальність як країни-окупанта. Про це команда кандидата повідомила виданню "ГОРДОН".

"Указом про видавання російських паспортів громадянам України, які тимчасово перебувають на не підконтрольних нашій країні територіях, Російська Федерація визнала свою відповідальність як держави-окупанта. Ці дії є ще одним наочним підтвердженням для світової спільноти цієї ролі Росії як держави-агресора, яка веде проти України війну", – ідеться в заяві.

У команді кандидата зазначили, що указ не наближає "до основного завдання – припинення вогню".

"Незважаючи на це, Україна робитиме все від неї залежне, щоб захистити, надати належну допомогу і забезпечити права своїх громадян, які змушені перебувати на окупованих територіях. Україна також розраховує на підтримку міжнародної спільноти у питанні захисту інтересів, прав і свобод українських громадян на тимчасово окупованих територіях і розраховує на посилення дипломатичного та санкційного тиску на РФ", зазначили члени команди кандидата.

Вони заявили, що одним із пріоритетів Зеленського на посаді президента буде вирішення насущних життєвих проблем переселенців і розширення можливостей для підтримки зв'язків із громадянами України на окупованих територіях, а також "комплекс заходів для припинення війни і деокупації наших територій".

"Донбас – це Україна!" – резюмували члени команди Зеленського.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти і докази.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, який спрощує набуття російського громадянства жителям окупованих бойовиками територій Донбасу. Документ оприлюднено 24 квітня 2019 року на сайті Кремля.

Глава МЗС України Павло Клімкін закликав жителів ОРДЛО утриматися від набуття російського громадянства.

Україна просить Раду Безпеки ООН скликати засідання у зв'язку з рішенням Кремля спростити видавання паспортів РФ на окупованому Донбасі.

Міністр України з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш заявив, що рішенням видавати паспорти РФ підтвердила, що є стороною конфлікту.

У МЗС України вважають указ "юридично нікчемним" і таким, що не змінює належності жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства.

Президент України Петро Порошенко заявив, що указ про видавання паспортів свідчить про намір РФ позбутися Мінських угод і санкційВін закликав міжнародних партнерів України "не допустити найгіршого сценарію" і жорстко засудити дії російської влади, а також посилити санкції.