Комісія Конституційного Суду вважає достатніми підстави для звільнення його голови Шевчука – ЗМІ

Голову КСУ Шевчука можуть звільнити
Фото: ccu.gov.ua

Спеціальне засідання Конституційного Суду України, де розглядатимуть питання імовірної відставки голови КСУ Станіслава Шевчука, відбудеться 14 травня, повідомив проект Bihus.info.

Постійна комісія Конституційного Суду України з питань регламенту та етики у своєму висновку визнала достатніми підстави для звільнення голови Суду Станіслава Шевчука. Про це 6 травня повідомив проект Bihus.info з посиланням на джерела.

"Комісія дійшла висновку про наявність підстав для звільнення Шевчука з посади судді Конституційного Суду у зв'язку із вчиненням ним істотного дисциплінарного проступку, грубим і системним нехтуванням своїми обов'язками, що є несумісним зі статусом судді Конституційного Суду України та виявила його невідповідність займаній посаді. Допущені суддею і головою КСУ Шевчуком порушення Конституції та законів України, а саме – видання незаконних розпоряджень, політизація діяльності КСУ і його голови, ігнорування прав суддів, порушення конституційних гарантій", – ідеться в документі, який є у розпорядженні Bihus.info.

Журналісти також повідомили, що спеціальне засідання КСУ, де розглядатимуть висновок комісії, відбудеться 14 травня.

На сайті Конституційного Суду поки немає інформації про заплановане на 14 травня засідання. 26 квітня прес-служба Суду повідомляла про цю дату.

Шевчук керує КСУ з 21 лютого 2018 року.

25 квітня "Страна" опублікувала звернення шести суддів КСУ із проханням провести 14 травня спеціальне засідання для розгляду підстав для звільнення Шевчука.

Раніше "Страна", посилаючись на свої джерела в суддівських колах, повідомила, що команда чинного президента Петра Порошенка нібито робить спроби відкласти інавгурацію новообраного президента Володимира Зеленського шляхом відсторонення Шевчука. "Якщо його не буде на момент церемонії, виникне колізія, і вступ на посаду глави держави може бути зірвано на невизначений термін (поки не оберуть нового голову)", – писало видання.

25 квітня судді КСУ оприлюднили заяву, в якій наголосили, що Конституційний Суд не перешкоджатиме проведенню інавгурації Зеленського. "Будь-які маніпуляції голови Конституційного Суду України щодо виконання цього конституційного обов'язку є неприпустимими", – заявили судді.