Комітет Ради з нацбезпеки підтримав санкції проти каналів "112 Україна" і NewsOne

Найєм: Крім кримінального переслідування, у держави є й інший інструмент негайного та ефективного реагування на потенційні загрози
Фото: Mustafa Nayyem / Facebook

Нардеп від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм заявив, що РНБО запропонують розглянути санкції проти "112 Україна" і NewsOne. Керівник телеканала NewsOne Андрій Портнов пообіцяв усіх підписантів "залишити з голою дупою до кінця днів".

Народні депутати України підготували проект постанови Верховної Ради про необхідність звернення до Ради національної безпеки та оборони (РНБО) із проханням накласти санкції на телеканали "112 Україна" і NewsOne за антидержавну діяльність. Про це повідомив 3 жовтня нардеп від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм у Facebook.

Як пише видання "theБабель", за це рішення проголосувало дев’ять із 12 членів комітету Верховної Ради з нацбезпеки.

Санкції передбачають низку обмежень, включно із позбавленням ліцензій каналів, забороною на використання радіочастот і блокуванням активів. У проекті постанови пропонують накласти санкції на пов'язані з телеканалом "112 Україна" компанії "Аріадна ТБ", "Новий Формат ТБ", "ТБ Вибір", "Телерадіокомпанія "112 ТБ", "Лідер ТБ", "Партнер ТБ", а також на пов'язані з NewsOne "Новини 24 години".

Найєм зазначив, що буде також добиватися санкцій щодо лідера "Українського вибору" Віктора Медвечука.

"Окрім кримінального переслідування, у держави є й інший інструмент негайного та ефективного реагування на потенційні загрози національній безпеці. Зокрема, санкції, які накладає Рада національної безпеки та оборони. Так от, п'ята стаття закону "Про санкції" прямо вказує, що ініціювати і вносити на розгляд РНБО питання їх накладення можуть: президент України, Кабінет Міністрів, Служба безпеки, Національний банк і Верховна Рада України. Я – народний депутат, моя відповідальність – ініціювати це на рівні парламенту. Ми з колегами вже підготували відповідний проект постанови Верховної Ради, із яким найближчим часом звернемося до РНБО із проханням розглянути питання накладення санкцій на Віктора Медведчука і пов'язаних із ним суб'єктів, а також на інші господарюючі суб'єкти, щодо яких звучать обвинувачення в антидержавній діяльності", – заявив Найєм.

Нардеп додав, що минулого тижня звернувся від імені парламенту до президента України Петра Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та голови СБУ Василя Грицака із проханням відреагувати на розслідування програми "Схеми" (спільний проект "Радіо Свобода" і телеканала "UA:Перший") про компанії дружини Медведчука Оксани Марченко.

"Єдиний, хто поки відреагував, – Гройсман, який дав відповідні доручення своїм службам. А от СБУ та Адміністрація Президента мовчать", – зазначив Найєм.

У коментарях до повідомлення колишній глава Адміністрації Президента часів Віктора Януковича, керівник телеканала "NewsOne" Андрій Портнов пообіцяв позбавити підписантів майна.

"Відразу попереджаю, цього разу всіх ініціаторів та підписантів лишу всього майна і залишу з голою дупою до кінця днів", – пригрозив він.

29 серпня стало відомо, що власник NewsOne, батько позафракційного нардепа Євгенія Мураєва Володимир Мураєв передав телеканал в управління Портнову.

NewsOne неодноразово ставав об'єктом перевірок. Зокрема, у листопаді 2017 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України призначала перевірку телеканала за трансляцію "слухань" Конгресу США про Нацбанк. У січні 2018 року NewsOne призначили перевірку "через пропагандистські заяви щодо Революції гідності і позитивного зображення збройних сил РФ". 29 серпня Нацрада одноголосно винесла попередження телеканалу NewsOne за популяризацію збройних сил Росії як країни-агресора.

Днями набрала 25 тис. підписів петиція з вимогою закрити телеканали "112 Україна" і NewsOne, які "активно транслюють інформаційну політику "русского мира" в Україні.

6 вересня програма "Схеми" (спільний проект "Радіо Свобода" і телеканала "UA:Перший") розповіла, що Марченко через дві кіпрські компанії володіє 50,1% ханти-мансійської "НЗНП Трейд", із допомогою якої дістала доступ до одного з трьох найбільших нафтогазових родовищ РФ, запаси якого оцінюють у десятки мільйонів тонн.

Медведчук у квітні 2012 року створив рух "Український вибір", а у 2018 році вступив у партію "За життя" Вадима Рабіновича. Марченко працює телеведучою.