Конгрес вимагає від Білого дому документи, пов'язані з дзвінком Трампа Зеленському

Голови комітетів Палати представників передали повістку в суд після того, як Білий дім не надав необхідних документів
Фото: ЕРА

Голови трьох комітетів Палати представників США вимагають від Білого дому до 18 жовтня надати документи, пов'язані з телефонною розмовою президентів США та України Дональда Трампа і Володимира Зеленського, а також інформацію про те, хто ще з адміністрації Трампа спілкувався з українським президентом.

Голови трьох комітетів Палати представників Конгресу США, які проводять розслідування у межах процедури імпічменту президента Дональда Трампа, вимагають від Білого дому надати документи, пов'язані з телефонним дзвінком Трампа президенту України Володимирові Зеленському. Про це повідомляє Reuters.

Голови комітетів передали повістку в суд після того, як Білий дім не надав необхідних документів.

У спільній заяві голів комітету із закордонних справ Еліота Енгеля, комітету з розвідки Адама Шиффа і комітету з нагляду Елайджі Каммінґса йдеться, що вони "глибоко шкодують", що президент Трамп поставив їх у таке становище, однак вони змушені були передати повістку в суд.

Конгресмени дали Білому дому час до 18 жовтня. Окрім того, вони вимагають інформацію про те, хто ще з адміністрації спілкувався з президентом Зеленським.

Юристи Білого дому вважають, що Трамп може ігнорувати вимоги законодавців доти, доки підконтрольна демократам Палата представників не проведе повноцінного голосування, щоб офіційно затвердити розслідування про імпічмент, пише агентство.

У середині вересня в ЗМІ з'явилася інформація, що Трамп міг тиснути на українського президента Володимира Зеленського під час телефонної розмови 25 липня. Про це співробітник американської розвідки повідомив в офіційній скарзі на ім'я керівництва.

За даними газети The New York Times, автором скарги є офіцер ЦРУ, командирований до Білого дому. 26 вересня адвокати розвідника заявили виданню, що публікація інформації про їхнього клієнта є небезпечною.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму розмови. Із неї випливає, що Трамп порушив питання про розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента США і свого ймовірного суперника на президентських виборах 2020 року Джо Байдена. Зеленський пообіцяв Трампу, що новий український генпрокурор "подивиться на ситуацію".

24 вересня спікерка Палати представників Конгресу США демократка Ненсі Пелосі оголосила про початок процедури розслідування, мета якого – визначити, чи є підстави для оголошення імпічменту Трампу. "Президент зізнався в тому, що закликав українського президента вчинити дії, які були б йому політично корисними", – заявила вона.

Трамп називає розслідування "полюванням на відьом" і наполягає, що не тиснув на Зеленського.

Зеленський заявив, що під час телефонної розмови його ні до чого "не підштовхували", і підкреслив, що не хоче бути втягнутим у виборчу кампанію у США.

26 вересня було опубліковано скаргу розвідника. У її тексті йдеться, що Трамп у розмові з Зеленським "використав повноваження свого офісу", "чинив тиск" і просив про "втручання з боку іноземної держави" у президентські вибори в США, які мають відбутися у 2020 році. За даними інформатора, Білий дім намагався приховати стенограму бесіди.

3 жовтня спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, який подав у відставку, давав свідчення з цього питання в комітеті Палати представників Конгресу.