Кравчук – Зеленському: Кремль миру не хоче, бо в Путіна інша ціль – зробити Україну слухняною або розвалити

Кравчук: Україна має організувати разом із нашими західними партнерами єдиний фронт "принуждения" Росії до миру
Фото: leonid-kravchuk.com.ua

Перший президент України Леонід Кравчук в ексклюзивному матеріалі для видання "ГОРДОН" висловив думку, що без "неординарних і рішучих дій" главі держави Володимирові Зеленському не вдасться досягти миру на Донбасі.

Перший президент України Леонід Кравчук в ексклюзивному матеріалі для видання "ГОРДОН" висловив думку, що на першому місці для глави держави Володимира Зеленського має стояти питання встановлення миру на Донбасі.

"Скажу відверто – без неординарних і рішучих дій, без перегляду і вдосконалення, реформування інституцій, які були створені на початку війни (2014–2015 роки), досягти миру буде неможливо, бо Кремль миру не хоче, бо у [президента РФ Володимира] Путіна інша ціль – зробити Україну слухняною або розвалити її, підкорити собі. Це очевидно, але не всі хочуть подивитися правді в очі", – написав він.

На думку Кравчука, Україна має змінити стратегію і тактику своїх дій стосовно конфлікту із РФ.

"Також Україна має організувати разом із нашими західними партнерами єдиний фронт "принуждения" Росії до миру, примусити її дотримуватися міжнародного права. Інший шлях – це загострення ситуації, яка може стати початком світового конфлікту", – додав він.

Кравчук – Зеленському: Час тане, як весняний сніг, не допустіть, щоб народ ще раз розчарувався. Читайте матеріал повністю

Росія розпочала збройну агресію на сході України у квітні 2014 року, незабаром після анексії Криму. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, які демонструє українська сторона.

У 2014–2015 роках було підписано Мінські угоди про врегулювання конфлікту на Донбасі. Серед іншого, у документі йдеться, що Україна має повернути контроль над неконтрольованою ділянкою кордону із РФ після проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей. Україна, зі свого боку, наполягає, що вибори мають відбутися після виведення російських військ і найманців та повернення кордону під контроль уряду.

У лютому 2020 року Зеленський говорив, що прямого діалогу з бойовиками не буде.

11 березня в Мінську тристороння контактна група з урегулювання конфлікту на Донбасі домовилася про створення так званої консультативної ради. Після засідання українська сторона не уточнила, чим саме вона буде займатися, але РФ і бойовики "ДНР" та "ЛНР" заявили про "майданчик для прямого діалогу між сторонами конфлікту".

13 березня видання ZN.UA опублікувало документ про створення ради. До неї мають увійти по 10 представників від України та бойовиків "ЛДНР" із правом вирішального голосу, а також по одному представнику від ОБСЄ, Німеччини, Франції та Росії з правом дорадчого голосу. На думку журналістів видання, рішення про створення цього органу "фіксує суб'єктність ОРДЛО", а бойовики дістануть право голосу нарівні з Україною, тоді як Росія одержить статус спостерігача нарівні з Німеччиною, Францією та ОБСЄ.

В Офісі президента України заявили, що рішення про створення консультативної ради було ухвалено після консультацій із представниками ОБСЄ, Франції та Німеччини про виконання домовленостей саміту "Нормандської четвірки", що відбувся у грудні 2019 року. Глава Офісу президента України Андрій Єрмак запевнив, що створення консультативної ради не є кроком до офіційного визнання окупаційної влади не підконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей. За його словами, рада буде розглядати питання з пакета Мінських домовленостей і давати рекомендації, "які можуть бути використані або не використані в роботі політичної підгрупи".