Крищенко про вбивство Махаурі: Конкретних фактів поки що немає. Одна з версій – його патріотична діяльність

Махаурі загинув у Києві 8 вересня
Фото: Киев Оперативный / Facebook

Говорити про мотив, виконавців і замовника вбивства чеченця, громадянина Грузії Алі Тімаєва, відомого як Тимур Махаурі, рано, сказав начальник поліції Києва Андрій Крищенко.

Поки у поліції немає конкретних фактів у справі про вибух у Києві, під час якого загинув чеченець, громадянин Грузії Алі Тімаєв, відомий як Тимур Махаурі. Про це в інтерв'ю "Цензор.НЕТ" заявив начальник київської поліції Андрій Крищенко.

Він зазначив, що як свідків допитано понад 100 осіб, а також вилучено "великий масив відеоматеріалів".

"Є матеріали, що заслуговують на увагу. Але ми тільки на початку шляху. Конкретних фактів, які б допомогли нам відповісти, як і ким учинено злочин, у нас ще немає. Говорити про мотив, виконавців і замовника поки теж рано. Розглядаємо кілька версій: можливо, об'єкт убивства – Махаурі; або – постраждала жінка; також перевіряємо версію якихось їхніх конфліктів. Одна з версій – його патріотична діяльність. Окрім цього, підняли матеріали щодо січневого затримання Махаурі, перевіряємо, відпрацьовуємо", – сказав Крищенко.

Увечері 8 вересня у центрі Києва на перехресті вулиць Басейної та Великої Васильківської стався вибух. Унаслідок події загинув водій автомобіля. Із ним у машині були жінка і дитина, їх госпіталізували.

За словами спікера Міністерства внутрішніх справ України Артема Шевченка, загиблий Тимур Махаурі – "особа, досить відома в кримінальних колах, яка мала стійкі зв'язки з різними чеченськими колами".

В Україні його притягували до кримінальної відповідальності за незаконне зберігання зброї.

У Службі безпеки України заявили, що справжнє ім'я Махаурі – Алі Тімаєв. "Усіма можливими засобами боровся з путінським режимом, був особистим ворогом Рамзана Кадирова. Постійно переслідувався спецслужбами РФ і Чеченської Республіки", – розповіли у відомстві.

Махаурі воював у зоні АТО на Донбасі у складі чеченського батальйону імені Шейха Мансура.

Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб). Київські правоохоронці також заявляли, що можуть перекваліфікувати вибух з умисного вбивства на теракт.

У МВС повідомляли, що розглядають три версії вбивства Махаурі.