Кулеба: Не лише ми беремо у НАТО, але і НАТО багато бере у нас

Кулеба про відносини України з ЄС і НАТО: Ми потрібні один одному
Фото: EPA

Україна накопичила унікальний досвід військових аспектів гібридної війни і може ділитися ним із членами НАТО, заявив віцепрем'єр-міністр України з питань євроінтеграції Дмитро Кулеба.

Україна може ділитися з країнами НАТО своїм досвідом. Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода", яке вийшло 19 жовтня, сказав віцепрем'єр-міністр України з питань євроінтеграції Дмитро Кулеба.

"У нас загальний підхід у стосунках із ЄС і в стосунках із НАТО, який полягає в тому, що не ми доводимо їм, чому ми їм потрібні, а ми виходимо з того, що ми потрібні один одному... Не лише ми щось беремо у НАТО, але і НАТО багато бере у нас. Ми провели дуже ретельний аналіз того, у чому саме полягає ця додана вартість і унікальна компетенція України, накопичена за останніх п'ять років. Ми знайшли цю нішу. Ця ніша називається "військові аспекти гібридної війни". Коли цей термін "гібридна війна" з’явився у просторі, то всі почали його активно використовувати і зосередилися якраз на невійськових аспектах. Тобто там інформаційні операції, дезінформація, пропаганда і всі ці речі", – сказав він.

За словами Кулеби, Україна накопичила дуже серйозний та унікальний досвід військових аспектів гібридної війни.

"Ми розвиватимемося у цьому напрямі, обмінюватимемося досвідом із нашими колегами для того, щоб сформувати цілісну концепцію протидії гібридним загрозам. У цьому наша додана вартість, яка надзвичайно цінується нашими партнерами в Альянсі", – заявив віцепрем'єр.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією і збройного конфлікту на Донбасі. Наприкінці 2014 року Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики "позаблоковості".

Згідно з Воєнною доктриною України, ухваленою у 2015 році, поглиблення співпраці з НАТО та досягнення до 2020 року повної сумісності Збройних сил України з арміями країн – членів НАТО є пріоритетним завданням.

7 лютого 2019 року український парламент ухвалив закон про внесення в Конституцію положення про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському союзі та Організації Північноатлантичного договору. Закон набув чинності 21 лютого.