Ляшко про дебати в ПАРЄ щодо повернення Росії: Це не зміни регламенту – це зрада принципам заради грошей

Олег Ляшко: І цю Європу ми маємо наслідувати?
Фото: Олег Ляшко / Facebook

Питання про зміну правил Парламентської асамблеї Ради Європи для повернення туди Росії зняли з розгляду і відклали під "шаленим тиском" української делегації, заявив лідер Радикальної партії Олег Ляшко, який виступив сьогодні в ПАРЄ із критикою цієї ініціативи.

Глава Радикальної партії Олег Ляшко заявив у Парламентській асамблеї Ради Європи, що президент РФ Володимир Путін нічого не зробив, щоб Росії можна було повернути право голосу в ПАРЄ. У своєму Facebook політик опублікував відео виступу.

"Чотири роки тому через анексію Криму та окупацію Донбасу Росію вигнали з ПАРЄ. Що змінилося за ці чотири роки? Путін не виконав жодної вимоги, його війська продовжують убивати українських громадян. Сьогодні російські диверсанти на моїй рідній Чернігівщині підірвали склад боєприпасів, унаслідок чого евакуйовано десятки тисяч людей. 2 млн українців позбавлені рідного дому, не мають роботи. Путінські війська продовжують убивати людей у Сирії. Окрім України окупована частина Грузії, Молдови, Азербайджану. Більше ніж шість воєнних конфліктів на європейському континенті на совісті Кремля! І ПАРЄ сьогодні обговорює питання повернення Путіна до складу асамблеї! Це не зміна регламенту – це зрада принципам заради грошей. І цю Європу ми маємо наслідувати? У своєму виступі я жорстко розкритикував ідею повернення Росії до ПАРЄ. Зрештою, під нашим шаленим тиском питання зняли з розгляду", – заявив Ляшко.

Росію позбавили права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року – відразу після анексії Криму та початку воєнних дій на Донбасі, 28 січня 2015 року асамблея продовжила санкції. На знак протесту делегація РФ заявила, що припиняє свої контакти з ПАРЄ до кінця 2015 року. РФ відмовилася подавати заявку на підтвердження повноважень на 2016-й і 2017 роки, вона не бере участі в роботі ПАРЄ і цього року.

У вересні 2017 року віце-спікер Держдуми РФ Петро Толстой заявив, що Росія не буде фінансувати ПАРЄ у 2018 році. Сума щорічного внеску Росії на фінансування ПАРЄ становить приблизно €40 млн.

29 червня 2018 року бюро ПАРЄ за підсумками засідання у Страсбурзі ухвалило рішення про термінове розроблення рішення, яке дасть змогу повернути російську делегацію до роботи в асамблеї завдяки змінам правил і процедур асамблеї.

8 жовтня стало відомо, що бюро ПАРЄ відмовилося від пропозиції генсека Ради Європи Турбйорна Ягланда не розглядати питання санкцій щодо національних делегацій. "Європейська правда" повідомила, що політичним групам і країнам – учасницям ПАРЄ розіслали від Ягланда закритий документ про "незаконність" санкцій проти РФ.

9 жовтня в ПАРЄ розглядали доповідь, у якій пропонували на прохання Росії змінити правила введення санкцій. Доповідачка Петра де Суттер із Бельгії звернула увагу на "запеклі суперечки" навколо документа і запропонувала відкласти його обговорення до січня 2019 року. У підсумку документ повернули в комітет.