Лукашенко про зустріч із Путіним: Ніколи один одному набриднути не зможемо

Лукашенко і Путін зустрічаються вдруге за тиждень
Фото: kremlin.ru

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про намір поговорити із президентом РФ Володимиром Путіним щодо співіснування двох країн "у цьому важкому, тлінному світі".

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що він і президент РФ Володимир Путін не можуть набриднути один одному. Про це він сказав 29 грудня у Москві, повідомляє прес-служба Кремля.

Лукашенко прибув з офіційним візитом за чотири дні після попередньої зустрічі.

Президент Білорусі викликав сміх реплікою "Зачастили", коли Путін зазначив, що за тиждень це вже друга їхня зустріч.

"Я пожартував, що набридли один одному. Напевно, ніколи один одному набриднути не зможемо, тому що є питання, які треба обговорювати, це наша робота. Дійсно, минулого разу ми домовилися, що серйозно поговоримо про подальше наше співіснування в цьому важкому, тлінному світі, нікуди від цього не втекти і не дітися, тому що багато проблем треба вирішувати на перспективу", – заявив Лукашенко.

Він зазначив, що потрібно розглянути питання, які є перешкодою на шляху інтеграції Росії та Білорусі.

25 грудня президенти РФ і Білорусі спілкувалися майже чотири години.

Під час переговорів Путін і Лукашенко домовилися про ще одну зустріч до Нового року.

28 грудня, анонсуючи зустріч у Москві, речник Кремля Дмитро Пєсков уточнив, що президенти обговорять фінансові питання, а також "як бути з договором 1999 року" про створення Союзної держави.

Договір про створення Союзної держави Росії і Білорусі було підписано 1999 року. Цілями цього утворення, як зазначено в документі, є створення єдиного економічного простору, проведення погодженої зовнішньої політики і політики в галузі оборони, формування єдиної правової системи тощо.

Відносини між Росією і Білоруссю загострилися 2017 року, коли Росія в односторонньому порядку запровадила прикордонний режим із Білоруссю. "Існують міждержавні договори та угоди, й один якийсь міністр, нехай навіть сильний, феесбешник і так далі, одним розчерком пера поставив хрест на всіх домовленостях", – так у лютому 2017-го прокоментував рішення російської сторони Лукашенко.

Водночас президент Білорусі стверджував, що із президентом Росії вони обговорюють різні питання, "як рідні люди", але Білорусь "ніколи не стане васалом жодної країни".

У вересні 2018 року в Сочі відбулися закриті переговори між президентами й урядами Росії та Білорусі. За даними ЗМІ, російське керівництво вимагало від Білорусі створити російську військову базу в обмін на продовження економічної допомоги. Білорусь відмовилася від цієї ідеї. "Ми її не розміщуємо, тому що вона тут не потрібна", – сказав Лукашенко.

15 грудня видання "Наша Ніва" повідомило, що президент Білорусі Олександр Лукашенко провів нараду з вищим керівництвом країни, присвячену тиску Росії і питанням незалежності держави.

16 грудня прес-секретар Лукашенка Наталія Ейсмонт зазначила, що президент Білорусі не проводив наради на тему незалежності країни.

17 грудня прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що питання про об'єднання Росії і Білорусі в єдину державу не стоїть на порядку денному.