Луценко про нібито зникнення коштів компанії Quickpace Limited: "Ощадбанк" чесно виконав рішення про спецконфіскацію

Луценко вважає, що НАБУ не варто було б кидати обвинувачення на адресу "Ощадбанку"
Фото: rada.gov.ua

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що детективи Національного антикорупційного бюро, допитуючи керівництво "Ощадбанку" у справі про нібито зникнення коштів компанії Quickpace Limited, шукають документи, які могли б знадобитися "для атак на Україну". У НАБУ вважають, що ця компанія пов'язана з нардепом Олександром Онищенком.

Заява Національного антикорупційного бюро України про зникнення з "Ощадбанку" коштів, що належали пов'язаній з екс-нардепом Олександром Онищенком компанії Quickpace Limited, не відповідає дійсності. Про це в ефірі телеканала "112 Україна" повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Загальновідомим фактом є те, що з "Ощадбанку" та інших державних банків під час виконання рішення щодо спецконфіскації коштів і майна злочинного угруповання Януковича (екс-президента України Віктора Януковича. – "ГОРДОН") було передано до держбюджету приблизно $1,5 млрд. У нас є довідки від "Ощадбанку" про те, що вони перерахували ці кошти, довідки казначейства про те, що ці кошти зараховано до держбюджету", – розповів Луценко.

За його словами, НАБУ не варто було б кидати на адресу "Ощадбанку" такі обвинувачення, тим більше, що фінустанова "чесно виконала рішення про спецконфіскацію".

"Уся активність детективів, які так агресивно допитують пана Пишного (голова правління "Ощадбанку" Андрій Пишний."ГОРДОН"), свідчить тільки про одне: люди шукають текст рішення суду, а текст рішення суду в установленому законом порядку засекречений, і зняття секретності судом не дозволено", – підкреслив генпрокурор.

На запитання журналіста, чи означає ця ситуація, що детективи НАБУ працюють на адвокатів Януковича, генпрокурор зазначив: "Ні, за моєю версією детективи НАБУ вимагають від керівника "Ощадбанку" Пишного документів, які могли б знадобитися для атак на Україну. Для чого вони це роблять – нехай розбирається їхнє керівництво".

Сьогодні в НАБУ заявили, що підозрюють співробітників "Ощадбанку" у зникненні $156,8 млн і 218,1 тис. грн, що належали компанії Quickpace Limited. Кошти було заарештовано 24 травня 2016 року в межах розслідування "газової справи".

Онищенко у відповідь заявив, що ці кошти було заарештовано у 2014 році в межах справи про спецконфіскацію коштів колишнього президента України Віктора Януковича. За словами Онищенка, до цих грошей він стосунку не має.

В "Ощадбанку" та Генпрокуратурі спростували зникнення коштів компанії, пов'язаної з нардепом Онищенком. Ці гроші – на рахунках Держказначейства України, повідомили в ГПУ.