Луценко: Янукович був класичним главою мафії. Він розглядав державу як систему збору общака. Він хитрий, розумний, мстивий, із потужним звіриним інстинктом

Луценко (на фото): Янукович хитрий, розумний, мстивий... потужний!
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Генеральний прокурор України Юрій Луценко в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону розповів про враження від зустрічі з екс-президентом України Віктором Януковичем у Донецьку. За словами глави ГПУ, колишній український лідер був "класичним главою мафії".

Генеральний прокурор України Юрій Луценко в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону охорактеризував колишнього президента України Віктора Януковича як "класичного главу мафії".

"Янукович був класичним главою мафії. Він розглядав державу як систему збору общака й зовсім не соромився цього. Як людина це був не такий орангутан, як його намалювали перед першим Майданом. Він хитрий, розумний, мстивий... потужний! Ну, тобто все, що ви читаєте в будь-яких книжках про кримінал, із плюс-мінус поправкою, ви у нього побачите", – розповів Луценко.

За словами глави ГПУ, вперше він перетнувся з Януковичем у Донецьку, коли той був губернатором Донецької області, а сам Луценко – депутатом від Соціалістичної партії. Тоді Луценко приїхав на Донбас у межах акції "Вставай, Україно!", яка почалася у 2002 році.

"Я приїхав туди, уже депутат, ми організували акцію – не буду розповідати як, але це була найбільша акція з часів шахтарських страйків. Тоді вперше ОМОН заходив в автобуси з автоматами і питав: "Комуністи й соціалісти є?"... Ну, і мене за ніч до цього ввечері запрошує губернатор Янукович, який уже ось-ось їде в Київ. Вирішив, що я з наметів, якийсь пацан. Він же не врахував, що я на заводі, в адміністрації, у міністерстві тощо. Каже мені (копіюючи Януковича): "Як вам на Донбасі?" Я: "Чудово! Викликає величезну повагу", – додав Луценко.

Після цього нинішній глава ГПУ сказав Януковичу, що йому не сподобалися плакати, розвішені по Донецьку.

"Плакати якісь дебільні. "Донбас ніхто не поставить на коліна". В. Янукович". Він: "А шо тобі не подобається?" – "Та хоч би підвівся вже на коліна, скільки лежати ж можна?" – "А шо ти мене підй...буєш?" – "А шо ти мені тикаєш?" – "А ти мені?" Коротше, за барки... Потім – все-все-все-все-все, начебто заспокоїлися. Заходимо. П'ємо горілку. Розмова знову йде. Я кажу: "Дивись, завтра буде акція. Я знаю, що ви плануєте робити. Ваші дебіли зайдуть усередину моєї колони, кинуть пляшки в найдорожчі вітрини – і всіх нас пов'яжуть". Він: "Молодець, усе знаєш!" А я йому: "Але ж ти не все знаєш. Попереду буде плакат: "Рінат [Ахметов] (український бізнесмен. – "ГОРДОН") – наш президент". А знімати буде [глава Адміністрації Президента Віктор] Медведчук! І все це покаже [президенту Леонідові] Кучмі", – сказав Луценко.

За його словами, він сказав Януковичу, що хоче подивитися на такий розвиток подій.

"Він: "Навіщо?" – "От. Основне слово! Тому давай так: у мене – без побитих вітрин, у тебе – без дурних плакатів. Він у мене буде, згорнутий, але буде. Акція опозиції, люди мають на це право. Мирно пройшли – і розійшлися". Далі п'ємо ми ту горілку, я Януковичу кажу: "Дивися, я працював на заводі, де було 20 літрів спирту за зміну. Тож ти мене на це не бери. Щодо чифіру – так, слабкий, але щодо горілки – ні". І тут я бачу – маска з нього спадає, звіриний оскал гангстера з'являється: "Шо ти, суко, знаєш про чифір? Такі, як ти, у мене на таборі шмарклі мертвяків смоктали!" – переказав розмову з Януковичем глава ГПУ.

Він додав, що "не злякався, але офігів".

"Ось це вам довга відповідь, хто такий Янукович. Маску він уміє надівати і навіть українською розмовляти, але все одно залишився там, у тій зоні", – резюмував Луценко.

Луценко: Янукович мені сказав: "Шо ти, суко, знаєш про чифір? Такі, як ти, у мене на таборі шмарклі мертвяків смоктали!" Читайте повний текст інтерв'ю

Янукович із серпня 1996 року до травня 1997-го був заступником голови Донецької ОДА, а з травня 1997 року до листопада 2002-го – її головою.

Його було обрано президентом України 2010 року. У лютому 2014 року, у розпал масових багатотисячних протестів, утік у Росію. 22 лютого 2014 року Верховна Рада визнала, що він самоусунувся від посади і не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори.