Луценко: Під кінець каденції Порошенка його стосунки з Аваковим були дуже важкими, аж до війни

Луценко: Я і Аваков могли говорити Порошенку категоричне "ні"
Фото: depositphotos.com

У п'ятого президента Петра Порошенка під кінець президентського строку були натягнуті стосунки із главою МВС Арсеном Аваковим, але він продовжував із ним зустрічатися й вислуховувати альтернативну думку, розповів колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко розповів в інтерв'ю "Буквам", яке вийшло 13 липня, що під кінець президентської каденції у Петра Порошенка були дуже складні стосунки з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, але водночас вони і далі спілкувалися і брали участь у засіданні так званої стратегічної сімки.

"Порошенко до останніх днів свого президентства отримував дуже різну інформацію і терпів альтернативну точку зору. Ну, давайте не беру Луценка, давайте поговоримо про Авакова. Не було жодної "сімки" без Авакова, хоча їхні стосунки під кінець були дуже тяжкими... Аж до такої війни, яку вони відчували один до одного, і, тим не менш, президент вислуховував міністра внутрішніх справ, а міністр внутрішніх справ попри радикальне публічне неприйняття Порошенка приходив і говорив про державні справи. Мені здається, це дуже правильна історія", – сказав Луценко.

За його словами, в оточенні Порошенка було "дві з половиною людини", які озвучували альтернативну точку зору.

"Я і Аваков могли говорити наввипередки категоричне "ні", а [колишній прем'єр-міністр] Арсеній Петрович Яценюк це робив в дещо завуальованій і м'якшій формі, і не так часто. Але я радикально висловлював іншу думку щодо планів Порошенка на цих стратегічних "сімках", і так само робив це Аваков. І Порошенко цінував це", – сказав колишній генпрокурор.

Він зазначив, що дуже важливо, щоб будь-який президент мав альтернативну інформацію.

"Кожен президент приходить на посаду і має щонайменше 1015 незалежних каналів отримання інформації. Усі державні. Я маю на увазі розвідку, СБУ, МВС, прокуратуру, податкову безліч. Партійні канали, як правило, особистий або бізнесовий, якщо займався до цього бізнесом, друзі, експерти, наука. І кожен президент, абсолютно кожен, потім скорочує ці джерела інформації, бо вони йому приносять неприємності. І кожен президент фактично зупиняється в той момент, коли йому носять лише добрі новини", – зазначив Луценко.

На думку ексгенпрокурора, нинішній президент Володимир Зеленський відразу обмежив кількість каналів, якими йому надходить інформація.

"На жаль, у його оточенні, як я це бачу, купа лизунів, які співають йому осанну про геніальність і шедевральність його вказівок", – сказав Луценко.

"Стратегічною сімкою" називали групу високопосадовців з оточення п'ятого президента Порошенка. У неї, за даними "Української правди", крім Порошенка, Луценка, Авакова і Яценюка, входили тодішній глава Адміністрації Президента Борис Ложкін, спікер парламенту Володимир Гройсман та секретар РНБО Олександр Турчинов.

Порошенко був президентом України у 2014–2019 роках, із серпня 2019 року – народний депутат від "Європейської солідарності". Аваков зберіг посаду глави МВС і після зміни влади в Україні 2019 року.