Луценко заявив, що ГПУ повідомила про підозру головного фігуранта у справі про вбивство Гандзюк

Луценко розповів про перебіг розслідування вбивства Гандзюк
Фото: Юрій Луценко / Facebook

Слідство встановило одного з основних фігурантів справи про напад на херсонську активістку Катерину Гандзюк, заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко. За його словами, ідеться про кримінального авторитета на прізвище Левін.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що його відомство повідомило про підозру громадянина на прізвища Левін, який був головною фігурою в організації вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк. Про це 4 грудня глава ГПУ заявив під час брифінгу в Одесі, трансляцію якого вів телеканал "112 Україна".

За словами Луценка, кримінальний авторитет Левін був фігурантом справи про організацію вбивств і нападів на таксистів у Херсонській області. Загальна кількість доведених убивств у цій справі – 15, заявив глава ГПУ. Левіна засудили до 15 років в'язниці, а його батько, який також фігурував у справі, дістав довічне ув'язнення. На свободу кримінальний авторитет вийшов достроково за "законом Савченко".

Луценко додав, що Левін виїхав з України в день, коли поліція провела перші арешти у справі Гандзюк. Він підкреслив, що Україна робить усе можливе, щоб вийти на Левіна за міжнародними дорученнями.

"Ми бачимо мотив, який об'єднує і помічника народного депутата, і кримінального авторитета", – сказав він.

31 липня Гандзюк облили сірчаною кислотою в Херсоні. 4 листопада вона померла в одній із київських лікарень.

У серпні було заарештовано без права застави імовірного організатора нападу Сергія Торбіна, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського, Віктора Горбунова і Микиту Грабчука, який, за версією слідства, облив активістку сірчаною кислотою. Вони є учасниками бойових дій на сході України у складі добровольчих формувань.

Пізніше Васяновича, Вишневського та Горбунова відпустили під домашній арешт.

12 листопада правоохоронці заарештували помічника нардепа від БПП Миколи Паламарчука Ігоря Павловського. Його підозрюють у передаванні грошей Торбіну.

3 грудня Луценко заявив, що всіх замовників і організаторів убивства Гандзюк установлено.