Луценко заявив, що правоохоронці сім місяців прослуховували кабінети суддів Окружного адмінсуду Києва

Луценко: Посадові особи, як попередньої, так і нинішньої влади, намагалися в ручному режимі використовувати ОАСК для прийняття потрібних їм політичних та економічних рішень
Фото: EPA

Генеральна прокуратура України до кінця тижня збирається подати до Вищої ради правосуддя клопотання про усунення від роботи суддів Окружного адміністративного суду та судді одного з одеських райсудів, яких підозрюють у втручанні в діяльність вищих органів влади, заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Правоохоронці сім місяців вели негласні слідчі дії стосовно суддів Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) у справі про втручання в діяльність вищих органів державної влади. Про це заявив 6 серпня генпрокурор Юрій Луценко. Відео брифінгу опубліковано на YouTube-каналі ГПУ.

“Як ви знаєте, на минулому тижні були виписані підозри трьом суддям ОАСК, а також судді одного з одеських судів. Це початок великої справи про маніпуляції, про завідомо неправосудні рішення з метою тиску на ВККС [Вищу кваліфікаційну комісію суддів], орган, який приймає рішення про відбір суддів. У цій справі, яка налічує сім місяців НСРД [негласних слідчих (розшукових) дій], записів розмов у кабінетах суддів, є набагато більше епізодів, ніж цей", – зазначив він.

За словами генпрокурора, "протягом цього й наступного тижня ГПУ вивчить можливість вручення підозр іншим учасникам схеми тиску на ВККС". "Зокрема, ідеться про посадових осіб судової адміністрації, офісу омбудсмена та ряду інших органів влади, а також інших судів, які були втягнуті в, імовірно, незаконні схеми", – додав Луценко.

Він також повідомив, що буде проведено експертизу голосів, які записали під час прослуховування службових кабінетів. “Також відпрацьовуються інші епізоди, які не пов'язані з тиском на ВККС. Інші посадові особи, як попередньої, так і нинішньої влади, намагалися в ручному режимі використовувати ОАСК для прийняття потрібних їм політичних та економічних рішень", – сказав Луценко.

Генпрокурор підкреслив, що "вже наступного тижня відбудеться ключова подія" в цій справі: Генпрокуратура подасть до Вищої ради правосуддя клопотання про обрання запобіжного заходу щодо чотирьох суддів, яким оголошено підозри. За словами Луценка, ГПУ наполягатиме на звільненні їх із посад.

Відео: Генеральна прокуратура України / YouTube

26 липня співробітники ГПУ і Національного антикорупційного бюро України провели в ОАСК обшук. За інформацією Генпрокуратури, судді цього суду системно втручалися в діяльність вищих органів влади України.

Адвокат Євгеній Солодко повідомив, що під час обшуку було пошкоджено сервер суду й вилучено матеріали справ, у яких фігурують начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк та директор НАБУ Артем Ситник.

На аудіозаписах, опублікованих НАБУ, голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк і його колеги, зокрема, обговорюють подання позовів в Окружний адмінсуд для зупинення повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, блокування процесу оцінювання суддів, добір лояльних членів комісії.

В ОАСК заявили про грубе втручання у свою діяльність, спроби тиску на суддів та їх дискредитації. Вовк сказав, що обшуки у приміщенні суду – це "цирк", а записи розмов суддів, оприлюднені правоохоронцями, сфальсифіковано.

11 суддів Окружного адмінсуду Києва поскаржилися до Вищої ради правосуддя на тиск із боку ГПУ й НАБУ. 2 серпня заступник генерального прокурора України оголосив підозри Вовку, його заступнику, судді ОАСК та судді Суворовського райсуду Одеси.