Денісова прийшла на допит у Генпрокуратуру

Денісова відмовилася говорити із журналістами перед допитом
Фото: Людмила Денісова / Facebook

Адвокат уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової Андрій Тарасов заявив, що не знає, чому його клієнтку викликали на допит у Генеральну прокуратуру України.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова прийшла на допит у Генеральну прокуратуру України 7 серпня, повідомляє "Громадське".

Денісова відмовилася говорити із журналістами перед допитом. Її адвокат Андрій Тарасов заявив, що "не знає, чому її викликали".

У коментарі виданню "theБабель" спікер ГПУ Андрій Лисенко розповів, что Денісову допитують як свідка, проте не уточнив, у якому провадженні. 

Омбудсменку викликали у ГПУ 30 липня. Наступного дня Тарасов повідомив, що допит може бути пов'язаний зі справою щодо суддів Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК).

У матеріалах прослуховування розмов суддів Окружного адмінсуду, які оприлюднило НАБУ, є фраза голови суду Павла Вовка: "Яйця уповноваженої у нас".

За даними антикорупційного бюро, Вовк у березні 2019 року домагався призначення лояльного члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) Миколи Сіроша, використовуючи тиск на Денісову. "Відносно уповноваженої складаються три протоколи Національного агентства з питань запобігання корупції... У ході зафіксованих розмов ми бачимо, що в обмін на позитивне рішення, тобто скасування цих протоколів, на уповноважену з прав людини здійснюється тиск – послуга за послугу. Скасовуються протоколи, і, відповідно, підконтрольна Вовку особа делегується у ВККС", – заявив директор НАБУ Артем Ситник.

Суддю Сіроша було призначено членом ВККС за поданням омбудсменки 4 квітня.

30 липня біля київського офісу уповноваженої Верховної Ради з прав людини активісти вимагали її відставки через участь у скандалі навколо ОАСК.

26 липня співробітники НАБУ і Генеральної прокуратури України провели обшук в Окружному адмінсуді Києва. За інформацією ГПУ, судді цього суду системно втручалися в діяльність вищих органів влади України. 

У ОАСК заявили про грубе втручання у свою діяльність, спроби тиску на суддів та їх дискредитацію.

30 липня прессекретарка генпрокурора України Лариса Сарган повідомила, що 2 серпня прийти у ГПУ на допит і для вручення підозр мали Вовк, судді Євген Аблов, Ігор Погрібніченко та Іван Шепітко.

2 серпня заступник генерального прокурора України оголосив підозри Вовку, його заступнику, судді ОАСК та судді Суворовського райсуду Одеси.