Макрон: Повернення РФ у G8 потребує розв'язання кризи в Україні

Макрон зустрівся з Путіним у Франції
Фото: ЕРА

Урегулювання конфлікту на Донбасі є "магічною паличкою", яка може відновити формат "Великої вісімки", сказав президент Франції Еммануель Макрон.

Питання повернення до формату "Великої вісімки" і нормалізації відносин між Росією та ЄС залежить від урегулювання ситуації на сході України. Про це 19 серпня у Франції під час зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним заявив президент Франції Еммануель Макрон. Трансляцію розмови вів "RT на русском".

"Сьогодні відносини між РФ та ЄС є таким подразником. Подразником є ситуація в Україні. Урегулювання цього конфлікту є магічною паличкою, яка відкриє двері РФ для повернення у клуб "Великої сімки", яка може стати "вісімкою"... Повернення до "вісімки", як і повернення до нормальних відносин між Росією та Євросоюзом, потребують урегулювання кризи в Україні", – сказав Макрон.

Путін сказав, що Росія "ніколи ні від чого не відмовлялася".

"Ми в будь-який час чекаємо наших партнерів уже в межах "сімки". Узагалі існують й інші організації, які відіграють суттєву роль, наприклад, "двадцятка", – додав він.

Росія брала участь у самітах неофіційного клубу найрозвинутіших країн світу з 1997 року. Країни G7 відмовилися від формату "Великої вісімки" в березні 2014 року через російську анексію Криму.

8 червня 2018 року, перед вильотом на саміт G7 у Канаді, президент США Дональд Трамп заявив, що Росію має бути представлено на зустрічі "Великої сімки". Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте підтримав ініціативу Трампа. У Канаді заявили, що проти повернення Росії, поки буде анексовано Крим. Проти повернення РФ висловився також президент Європейської ради Дональд Туск.

Учасниками G20 є Австралія, Аргентина, Бразилія, Великобританія, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Мексика, Росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, Південна Корея, ПАР, Японія і Європейський союз.

У 2014 році, після анексії Криму, РФ розпочала збройну агресію на Донбасі.12 лютого 2015 року в Мінську лідери України, Росії, Франції та Німеччини під час 17-годинних переговорів погодили два документи з урегулювання конфлікту на Донбасі: декларацію з виконання Мінських угод і Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод. Вони передбачали припинення воєнних дій на Донбасі, виведення незаконних збройних формувань із регіону, створення умов для проведення виборів у місцеві органи влади тощо. Поки Мінських угод не виконано.