Макрон заявив, що Євросоюз не веде агресивної політики щодо РФ, проте не може ігнорувати питання колективної безпеки

Макрон: У ЄС немає агресивної політики щодо Росії
Фото: ЕРА

Європейський союз не може ігнорувати питання колективної безпеки і забувати про свої зобов'язання в межах Мінських домовленостей, заявив президент Франції Еммануель Макрон, коментуючи відносини країн-учасниць із Російською Федерацією.

Європейський союз не веде агресивної політики щодо РФ, проте не може забувати про війну в Україні і про захист інтересів країн-членів ЄС. Про це під час прес-конференції на саміті ЄС у Брюсселі заявив президент Франції Еммануель Макрон, пише "Інтерфакс-Україна".

"У ЄС немає агресивної політики щодо Росії. Більше того, у ЄС є бажання вибудовувати довгострокові стратегічні відносини із сусідами. Я сам приїздив із таким посланням до Санкт-Петербурга кілька тижнів тому", – зазначив Макрон.

Він підкреслив, що країни блоку не можуть ігнорувати питання колективної безпеки і забувати про свої зобов'язання в межах Мінських домовленостей про врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Цих домовленостей мають дотримуватися всі сторони... Із нашого боку було б безвідповідальним і непослідовним вирішити, що, оскільки час іде, а зрушень немає, то можна забути про наші принципи і про захист інтересів деяких членів ЄС, зокрема, мова йде про країни Балтії та певні інші", – додав французький президент.

Росія після незаконного референдуму 16 березня 2014 року анексувала Крим і Севастополь. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу.

У квітні того самого року на сході України почався збройний конфлікт. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

У зв'язку з цими подіями західні країни, зокрема США, Канада, Японія та держави Євросоюзу, ввели санкції проти Росії. Їх кілька разів продовжували і посилювали.