Макрон заявив, що зустріч у нормандському форматі може відбутися у вересні

Місця проведення нормандського саміту Макрон не назвав
Фото: ЕРА

Президент Франції Еммануель Макрон не уточнив, якого саме числа планують зібратися лідери "Нормандської четвірки".

Президент Франції Еммануель Макрон під час підсумкової пресконференції за результатами саміту G7 повідомив, що зустріч у нормандському форматі може відбутися у вересні, повідомляє "Укрінформ".

Водночас конкретної дати і місця зустрічі президент Франції не назвав.

Пресконференцію Макрона транслювали в його Twitter за допомогою платформи Periscope.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Перемовини щодо врегулювання конфлікту проводять у мінському (Україна – Росія – ОБСЄ) і нормандському (Україна – Росія – Німеччина – Франція) форматах. Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні.

26 серпня 2019 року стало відомо, що Франція і Німеччина на саміті G7 домовилися про організацію найближчим часом зустрічі в нормандському форматі.

Канцлерка ФРН Ангела Меркель повідомила, що зустріч у нормандському форматі планують провести в Парижі.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров висунув як умови зустрічі "Нормандської четвірки" розведення сил і засобів у зоні конфлікту на Донбасі, а також необхідність зафіксувати на папері формулу президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра про порядок організації місцевих виборів у районах, яких зараз не контролює українська влада.